Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s vändning: Viruset kan smitta genom luften

Drog tillbaka uppgift om att coronasmittan är luftburen.
Donald Trump med ett dokument från CDC.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
USA:s folkhälsomyndighet, CDC, har ändrat sina riktlinjer för coronaviruset.Foto: DAVID GOLDMAN / AP

Amerikanska myndigheter har uppdaterat sina riktlinjer om coronaviruset och menar nu att viruset kan smitta genom luften, enligt CNN.

”Det finns växande bevis för att droppar och luftburna partiklar kan förbli i luften och andas in av andra, och färdas längre än 180 centimeter”, står det nu på CDC:s hemsida.

Men senare ändrade sig myndigheten igen – och skyllde på att det blev fel på deras sajt.

I fredags ändrade USA:s folkhälsomyndighet, CDC, sina riktlinjer för coronaviruset. Tidigare menade myndigheten att covid-19 i huvudsak spreds mellan personer i nära kontakt med varandra och ”genom droppar från en smittad person som som hostar, nyser eller pratar”, skriver CNN.

CDC menar fortfarande att smittorisken är som störst bland personer som är i nära kontakt, men att risken nu även gäller partiklar som sprids när en smittad person andas.

Även råden för hur man skyddar sig från coronaviruset har uppdaterats och i stället för att uppmana befolkningen att hålla ett avstånd på omkring sex fot, omkring 180 centimeter, är de nya råden att hålla sig ”minst sex fot från andra när som det är möjligt”. Enligt de nya råden ska man också stanna hemma om man är sjuk och använda luftrenare.

Men under måndagen var uppgifterna borttagna från myndighetens sajt. 

”Det speglar inte vår nuvarande kunskap”, uppger en CDC-tjänsteman till Washington Post, om orsaken till varför den nya uppgiften redan tagits bort. 

Forskarnas uppmaning

Svenska Folkhälsomyndigheten uppger på sin hemsida att viruset ”smittar inte som luftburen smitta utan som droppsmitta”.

Amerikanska och internationella forskare har en tid uppmanat WHO och ländernas myndigheter att erkänna smittorisken genom luftburna partiklar.

”Jag blir väldigt uppmuntrad av att se att CDC är uppmärksam och rör sig med vetenskapen. Bevisen blir allt större”, skriver Donald Milton, professor vid University of Maryland, i ett mejl till CNN.

AI-roboten CIRA V 02 gör de mesta en sjuksköterska kan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.