Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA släpper film – ska visa Irans skuld i torpedattacken

Se nya filmen här.
Filmen sägs bevisa Irans skuld i frågan.Foto: Skärmdump
Filmen sägs bevisa Irans skuld i frågan.Foto: Skärmdump
Två oljefartyg i Persiska viken utanför Oman attackerades på torsdagen.Foto: EPA / TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt iranska medier ska det angripna skeppet ha sjunkit till följd av branden – men det tillbakavisas av rederiet Frontline. Foto: FRONTLINE / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, pekar ut Iran som ansvarigt för attackerna mot två oljefartyg utanför Oman. 

Han får medhåll av Storbritannien.

Samtidigt har USA släppt en film där man påstår att Iran undanröjer en odetonerad mina – men landet nekar.

Under torsdagsmorgonen attackerades två oljefartyg i Omanbukten. Bränder och explosioner rapporterades från platsen. 

Senare samma dag anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo Iran för att ligga bakom attackerna. Under en presskonferens hänvisade han påståendet till underrättelseinformation. 

Pompeo menade att händelsen är den senaste i en lång rad våldsamma attacker från landet. 

– I en samlad bild så utgör de här attackerna ett klart hot mot internationell fred och säkerhet, sa han enligt New York Times.

USA släpper film som bevis

På fredagen släppte den amerikanska militären en film som påstås visa hur Irans revolutionsgarde – som USA har terrorstämplat – plockar bort en odetonerad sjömina, en blindgångare, från ett av oljefartygen. Enligt militären ett försök att undanröja bevis efter attackerna, skriver nyhetsbyrån AP.

Militären har även släppt detaljerade bilder som visar en skada i skrovet på fartyget Kokuka Courageous, och vad man kallar en ”trolig mina” några meter längre akterut.

Bilderna som visar fartygets skador.Foto: Skärmdump
Bilderna som visar fartygets skador.Foto: Skärmdump

I ett pressmeddelande skriver militären utförligt om händelsen och hävdar att besättningen övergav fartyget när den upptäckte den troliga minan. Några timmar senare ska den iranska båten – som påstås ha tagit bort minan – synts till.

”USA och våra partners i regionen kommer vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara oss själva och våra intressen”, skriver militären.

Även Storbritannien anklagar Iran för attackerna.

– Det här är djupt oroande och kommer i en tid av enorm spänning. Jag har varit i kontakt med Pompeo och, samtidigt som vi kommer att göra vår egen bedömning nyktert och noggrant, vår utgångspunkt är naturligtvis att tro på våra USA-allierade, säger landets utrikesminister Jeremy Hunt i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Men Iran slår tillbaka. I ett uttalande till FN säger landet att man ”kategoriskt förnekar USA:s ogrundade anklagelser”.

Attack mot två fartyg utanför Oman

Attackerna utfördes vid niotiden på torsdagsmorgonen. 

Ett av fartygen som skadades var Front Altair, en oljetanker flaggad på Marshallöarna men som ägs av den norska oljemiljardären John Fredriksens rederi Frontline. Båten började brinna – och besättningen tvingades evakuera. 

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp. Det har varit en explosion ombord på det norska fartyget, sa Nesser Selin, talesperson för Omans kustvakt, till Dagbladet. 

Besättningarna lyckades undkomma attackerna

Han berättade att händelsen inträffade i iranskt farvatten.

– Vi är i kontakt med iranska myndigheter.

Alla 23 från besättningen på Front Altair ska ha tagit sig i säkerhet. Fartyget hade enligt AP lastats med en bensinprodukt och skulle österut.

Enligt iranska medier ska det angripna skeppet ha sjunkit till följd av branden – men det tillbakavisas av rederiet Frontline. 

Oljepriset rusade med 4 procent efter attackerna

Det japanskt ägda fartyget Kokuka Courageous, flaggat i Panama, var på väg från Saudiarabien till Singapore med metanol när det attackerades. Alla 21 personer som evakuerade ska ha klarat sig.

”Skrovet har skadats ovanför vattnet på styrbordssidan. All besättning är i säkerhet och bara en mindre skada har rapporterats”, har ägarföretaget Bernhard Schulte GmbH & Co. KG skrivit på sin hemsida.

Ägaren säger också, enligt AP, att besättning såg dels ett iranskt fartyg i närheten – dels ”flygande objekt” före attacken. Det kan tyda på att det inte var en mina som skadade fartyget.

Kort efter händelsen rusade oljepriset med fyra procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.