Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s tuffa krav på Ryssland inför besök

Tillerson håller inte igen inför besöket. Foto: AP/ TT
Tillerson ska möta Sergej Lavrov i Moskva. Foto: AP/ TT

G7-länderna överens om att Ryssland måste övertalas att överge Bashar al-Assad.

Samtidigt meddelar Ryssland att landets relation till USA är den värsta sedan kalla kriget.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson skärper tonen mot Ryssland. Det rapporterar AP.

Utrikesministeriet i Ryssland beskriver landets relation till USA som den värsta sedan kalla kriget, skriver AP. Uttalandet kommer kort innan det att USA:s utrikesminister Rex Tillerson förväntas besöka Moskva för att övertala den ryska utrikesministern Sergej Lavrov att överge den syriska Assad-regimen – och strax efter det att hans brittiska kollega Boris Johnson på G7-mötet krävt bredare sanktioner mot Ryssland och Syrien.

LÄS MER: USA efter anfallet: ”Vi är beredda att göra mer”

Inte överens om nya sanktioner

Någon överenskommelse om tuffare sanktioner kom dock inte G7-länderna överens om, trots att de är överens om att en lösning i Syrien inte kan uppnås med al-Assad vid makte, och att de alla vill få Ryssland att avsluta stödet för diktatorn.

– Vi vill inte driva in Ryssland i ett hörn, sa Italiens utrikesminister Angelino Alfa på en pressträff.

USA slog till mot Syrien förra veckan. Foto: U.S. Navy/ Xinhua

Tillerson ökade spekulationerna kring aggressiva militära åtgärder mot Syrien och andra repressiva regimer redan på måndagen då han sa att USA skulle hålla alla som begår brott mot oskyldiga som ansvariga för sina handlingar. Hans ton efter tisdagens G7-samtal var lika tuff.

– Ryssland måste välja mellan att alliera sig med USA och likasinnade länder, eller med Assad, Iran och Hizbollah.

Enligt Sky News ska Storbritanniens premiärminister Theresa May och president Trump ha varit i kontakt angående Ryssland och varit överens om att möjligheten nu måste tas i att övertala landet att överge stödet för Syrien-regimen. De ska dock inte ha diskuterat några sanktioner.

 

LÄS MER: Syrien "Vi är inte skyldiga till kemgasttack"

– Meddelandet vi sänder till ryssarna är väldigt tydligt: vill de stödja en toxisk regim? Vill de bli förevigt associerade med en man som gasar ihjäl sitt eget folk, eller vill de jobba med USA, resten av G7 och likasinnade länder, för en ny framtid för Syrien? säger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till tidningen.

Ökat tryck på Ryssland

Trycket på Ryssland har ökat efter USA:s missilattack på en syrisk flygbas i förra veckan, som var en hämndaktion på den kemgasattack i provinsen Iblib i nordvärsta Syrien, dagarna innan, där omkring 100 personer dödades. Attacken skylls på president Assads regim - som nekar till anklagelserna.

Omkring 100 personer dödades i gasattacken. Foto: ZUMAPRESS/IBL

Rysslands president Putin och den iranske presidenten Hassan Rouhani har varnat USA angående deras flyganfall mot Syrien och beskrivit dem som "röda linjer" – på samma sätt som president Trump beskrivit och fördömt gasattacken själv.

LÄS MER: Trump om Syrien: Något måste hända

På tisdagseftermiddagen uppger AP att ryska presidenten Putin meddelar att Moskva kommer överklaga till FN om att utreda den kemiska attacken. Enligt Putin rör det sig om planerade "provokationer" för att lägga skulden på den syriska regeringen för de kemiska angreppen. Han säger också att USA planerar att utföra flyganfall i närheten av Damaskus i Syrien och att de kommer skylla anfallen på Assad.