Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell död

Under sin politiska karriär var Colin Powell republikan –men vid flera tillfällen har han öppet stöttat demokratiska presidentkandidater.
USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell blev 84 år.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AP NBC MEET THE PRESS
Powell var utrikesminister inom George W. Bushs administration.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell har avlidit i sviterna av covid-19, skriver CNN.

Han blev 84 år gammal.

– Han var en familjefar och en vän, säger USA:s förre president George W Bush till CBS

Colin Powells familj bekräftar dödsfallet på Facebook – där de även skriver att den tidigare ministern var vaccinerad mot sjukdomen. Han hade tidigare behandlats för cancer vilket försvagat hans immunförsvar.

”Vi vill tacka all medicinsk personal på Walter Reed-sjukhuset. Vi har förlorat en anmärkningsvärd och kärleksfull make, farfar och en fantastisk amerikan”, skriver familjen i ett inlägg.

Republikanen Colin Powells politiska karriär tog fart efter Vietnamkriget, då han utnämndes till president Ronald Reagans säkerhetsrådgivare, och blev den förste afroamerikanen på posten. 

Efter tiden i Reagan-administrationen gick Powell vidare till president George H.W. Bushs militärråd

Under 90-talet steg Colin Powells popularitet i USA och många trodde att han skulle komma att bli landets första afroamerikanska president, skriver CNN.

Men populariteten dalade efter att han tjänstgjort som utrikesminister åt George W. Bush – son till George H.W. Bush – och då presenterade felaktig underrättelseinformation vilket resulterade i Irakkriget, något han senare beklagat sig över offentligt.

Presidenternas favorit

George W. Bush säger till CBS att Powell var en ”favorit” bland USA:s tidigare presidenter. 

– Laura och jag sörjer Colin Powells frånfälle. Han var en otrolig tjänsteman, ett livslångt tjänande som började med Vietnamkriget. Många presidenter har förlitat sig på Powells råd och expertis, säger George W. Bush och fortsätter: 

– Han var presidenternas favorit – till den grad att han hedrades med frihetsmedaljen två gånger. Han var otroligt respekterad både nationellt och utrikes. Och viktigare än allt, han var en familjefar och en vän. 

Stöttade Obama och Clinton

Under sin politiska karriär var Colin Powell republikan men vid flera tillfällen har han öppet stöttat demokratiska presidentkandidater.

Dels 2008, då han gav sitt stöd till Barack Obama, och dels 2016, då han stöttade Hillary Clinton i stället för republikanernas Donald Trump – som han i ett uttalande kallade för en ”nationell skamfläck”.

I förra årets presidentval tog han återigen ställning mot Trump, den här gången genom att ge stöd åt Joe Biden.

– Jag är inte längre republikan. Just nu är jag inte medlem av något, sa Powell till CNN efter stormningen av Kapitolium och fortsatte:

– Jag är bara en medborgare som röstat på Republikanerna och på Demokraterna. Just nu ser jag på mitt land utan att bry mig om partierna.


Se också:

Larm om femte våg i Finland: ”Borde öppnat långsammare”

Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt om Finlands smittspridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.