USA:s spionplan sätts in mot Nordkorea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är drönaren som USA nu sätter in efter hoten från Nordkorea.
Foto: U.S. Air Force/Bobbi Zapka och All over press

USA svarar på det senaste nordkoreanska hotet om utplacerade medeldistansrobotar. Nu stationeras ett toppmodernt spionplan av typen Global Hawk i norra Japan.

– Det kommer att finnas spionplan i luften över den koreanska halvön, säger Sky News Asienkorrespondent Mark Stone.

Den japanska dagstidningen Sankei Shimbun citerar japanska regeringskällor. De hävdar att USA placerat ett obemannat spionplan på den amerikanska militärbasen i Misawa, rapporterar Sky News.

Drönaren ska vara av typen Global Hawk - ett obemannat plan som samlar in underrättelseinformation med hjälp av radarteknik.

Planet stationerades tidigare

Den amerikanska militären ska, enligt Sky News, tidigare ha informerat Japan om planerna på att stationera ett plan på basen i Misawa någon gång mellan juni och september. Men på grund av oroligheterna i området ska det alltså ha skett redan nu.

Aktionen kommer efter att Nordkorea varnat utländska diplomater att de inte kan garanteras säkerheten i landet efter den 10 april. Dessutom ska den nordkoreanska militären ha flyttat två medeldistansrobotar till östkusten och ställt upp dem på mobila avfyrningsramper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.