Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s senat röstar ja till uppgörelse

OPTIMISTISK. I sitt tal i går trodde Obama att man skulle enas kring en budget. I natt kom beskedet, en överenskommelse var nådd. Foto: CAROLYN KASTER/AP
Foto: Carolyn Kaster

Vita huset och senaten har enats om en kompromiss.

Två timmar efter tolvslaget, lokal tid, godkände senaten förslaget för att undvika USA:s budgetstup.

– Det var det enda rätta att göra för vårt land, sa president Barack Obama i natt.

Nu uppmanar han representanthuset att också gå med på avtalet – utan dröjsmål.

Vid klockan 08.00 svensk tid kom äntligen beskedet:

Efter de långdragna förhandlingarna hade senaten godkänt det kompromissförslag som presenterats för att undvika USA:s budgetstup. Omröstningen slutade med 89 röster mot 8.

Vita huset och Republikanerna i senaten har nått en överenskommelse som bland annat går ut på att skattelättnaderna blir kvar för individer som tjänar 400 000 dollar och par som tjänar 450 000 dollar, motsvarande 2,8 miljoner kronor, om året eller mindre, och 27 procent lägre avgift för vissa läkare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Rätt för landet"

I ett skriftligt uttalande konstaterar presidenten att varken demokrater eller republikaner har fått allt de ville men att uppgörelsen är rätt för landet.

"Mer arbete väntar för att minska vårt budgetunderskott, och jag är villig att göra det. Men nattens överenskommelse säkerställer att vi framöver fortsätter att minska underskottet genom en kombination av nya nedskärningar och nya intäkter från de rikaste amerikanerna," heter det i uttalandet.

Nu väntar man också på att representanthuset ska gå samma väg som senaten – och mycket tyder på det.

Ny deadline

Barack Obama uppmanar representanthuset att godkänna uppgörelsen "utan dröjsmål". Klockan 18 i dag svensk tid ska representanthuset, skriver Reuters.

Representanthusets talesman John Boeher har också tidigare sagt att om senaten röstar för åtgärder mot budgetstupet kan också representanthuset överväga detta.

Representanthuset, som är det beslutande organet i skattefrågor, kommer av allt att döma att rösta igenom förslaget från senaten.

En ny, informell deadline för att få uppgörelsen genom hela kongressen är i morgon då den nuvarande, avgående kongressen möts för sista gången. Sedan ersätts den av de ledamöter som valdes i november.

Det som gjort att senaten nu tycks ha funnit en lösning på konflikten är att demokraterna gett med sig vad gäller skattehöjningar för höginkomsttagare.

Fick kritik för sitt humör

De höjda skatterna innebär ett tillskott till statskassan på 600 miljarder dollar över en tioårsperiod, enligt Reuters.

Samtidigt förlängs arbetslöshetsförsäkringen i det nya förslaget för två miljoner amerikaner med ett år.

De dramatiska nedskärningar inom försvaret och andra statliga program som skulle ha startat i dag skjuts upp i två månader. Det innebär att 24 miljarder dollar (cirka 165 miljarder kronor) i besparingar skjuts två månader framåt. Nedskärningarna är starten på ett omfattande åtstramningspaket, värd 1 200 miljarder dollar över en tioårsperiod.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.