Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s regering fruktar en ny Snowden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den amerikanska regeringen fruktar att det finns en ny läcka som Edward Snowden (bilden) inom underättelsetjänsten.
Foto: Barton Gellman

Den amerikanska regeringen fruktar att det finns en ny Edward Snowden inom underrättelsetjänsten.

Ännu en läcka, med andra ord.

Det är den förre Guardian-journalisten Glenn Greenwald som stör nattsömnen för de amerikanska spionorganisationerna. Det var just med Greenwald som förre NSA-medarbetaren Edward Snowden samarbetade.

Och Greenwald har just publicerat nytt material på sin nyhetssajt Intercept som tros komma från en ny, icke avslöjad läcka inom någon av de amerikanska underrättelseorganisationerna.

Det handlar om de personer som finns uppsatta på den amerikanska listan över misstänkta terrorister. Sådana personer får exempelvis inte flyga inom eller till USA.

Intercept rapporten hänvisar till hemligt material som blivit tillgängligt ”från en källa inom underrättelsevärlden”.

Det är denna formulering som fått den amerikanska regeringen att oroa sig. Greenwald har tidigare hänvisat till Edward Snowden om informationen kommit därifrån.

Terrorlista har vuxit kraftigt

Enligt Intercept så har USA:s terroristlista vuxit kraftigt under president Barack Obamas tid vid makten. Vi talar om en tiofaldig ökning.

Även den tyska tidningen der Spiegel publicerade i juli två artiklar med NSA material som inte uttryckligen sas ha kommit från Snowden.

Edward Snowden befinner sig sedan ett drygt år i Ryssland där han sökt asyl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.