USA:s rapporter om Sverige avslöjade av Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks släpper nu hundratals hemliga dokument om Sverige - de flesta alldeles färska. En del av handlingarna handlar om Sveriges ordförandeskap i EU.
- Jag är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter med varandra, säger utrikesminister Carl Bildt till Expressen.
I går började Wikileaks att publicera delar av de 250 000 dokument som de har kommit över. Totalt berör 819 av de hemliga dokumenten som kommer att offentliggöras Sverige. Av dem har 671 skickats från den amerikanska ambassaden i Stockholm till amerikanska UD i Washington - via det militära nätverket SIPRNet.
Innan dokumenten började publiceras via Wikileaks och utländska tidningar kontaktades UD och utrikesminister Carl Bildt av kollegorna i USA - som förvarnade om vad som skulle komma att hända.
- Vi har kontaktats i mer allmänna ordalag av Washington, säger Carl Bildt.

Carl Bildt oroad

Enligt uppgift till Expressen handlar en del av de hemliga dokumenten som berör Sverige om ordförandeskapet i EU. I ett av dokumenten pekas Sverige ut som något av en ledare för de europeiska länder som var motsträviga till att säga ja till ekonomiska sanktioner mot Iran.
Att hemliga dokument nu blir offentliga oroar Carl Bildt.
- Det riskerar att leda till en instabilare och otryggare värld, säger han.
Amerikanska ambassaden rapporterar regelbundet från Sverige till USA om förtroliga och hemliga möten som hållits med amerikanska topptjänstemän.
Ett exempel är Jack Dryer Crouch som var Georg W Bushs rådgivare angående internationell terrorism. Under 2002 besökte han Stockholm och träffade då bland annat höga tjänstemän på svenska försvarsdepartementet. Expressen kan i dag publicera ett sådant telegram som tidigare lämnats ut av amerikanska utrikesdepartementet.
Men de känsligaste delarna av dokumentet har hemligstämplats. Det är dokument av den här typen som Wikileaks nu uppger att man ska släppa.

Rapporter om Anna Lindh

Rapporterna kan också innehålla uppgifter om enskilda svenska medborgare som till exempel Jan Guillou vilket Expressen tidigare avslöjat. Av dokument som Expressen granskat framgår också att amerikanska ambassaden i Stockholm ingående rapporterat om Anna Lindhs kritiska inställning till jakten på terrorister.
Sådana rapporter lämnas ut av amerikanska utrikesdepartementet men ambassadens mer personliga kommentarer i känsliga frågor som hemligstämplats kan nu bli offentliga.
I dokument som redan läckt ut framgår nedsättande omdömen om premiärministrar och presidenter - vilket är olämpligt enligt Carl Bildt.
- Enskilda människor riskerar att komma i kläm, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag