Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump bekräftar sanktioner mot Turkiet

Hör Expressens Magda Gad rapportera inifrån Syrien: ”Nu kommer Assad och Putin att gå in”.
Bilder från vad som, enligt SDF, är flygräder mot staden Darbasya i natt. Just nu pågår också räder över Ras al-Ayn.Foto: SDF
Bilder från flygräder.Foto: SDF
Den turkiska offensiven har gjort att hundratals IS-sympatisörer lyckats fly. Samtidigt finns många högprofilerade IS-fångar kvar i området.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT
En film visar en kvinna som springer fram till en blodig man, sittandes intill två döda kroppar. Kvinnan tar tag i mannen och börjar dra honom från ett brinnande fordonsvrak.Foto: SDF
På söndagen rapporterar AFP att antalet döda civila ökat till minst 24 döda.Foto: SDF
Rök från Ras al-Ayn under söndagen.Foto: EMRAH GUREL / AP/ TT
Bilder från Amuda, några kilometer från Ras al-Ayn därFoto: Privat
Bilder från Amuda, några kilometer från Ras al-Ayn där Foto: Privat
Bilder från Amuda, några kilometer från Ras al-Ayn därFoto: Privat
Bilder från Amuda, några kilometer från Ras al-Ayn därFoto: Privat
Donald Trump.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 12

Donald Trump inför sanktioner – och hotar att ”snabbt förstöra Turkiets ekonomi”. 

Under måndagen har turkiska styrkor fokuserat på strategiskt viktiga städer, samtidigt som kurderna tagit hjälp av sin forna fiende – den syriska regimen. 

Turkiskstödda styrkor har inlett en ny offensiv mot viktiga staden Manbij – dit syriska regeringsstyrkor redan tagit sig. 

President Donald Trumps plötsliga beslut att dra tillbaka amerikanska trupper från det kurdiskkontrollerade norra Syrien har skapat kaos. Beslutet gjorde det möjligt för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att beordra en invasion av området – en invasion som nu är inne på sin sjätte dag.

Tidigare stred de amerikanska trupperna sida vid sida med kurderna för att stoppa IS.

Nu, när amerikanerna lämnar, känner sig kurderna svikna av USA.

Kurderna får stöd från syriska regimen

Därför har de i stället vänt sig till den syriska regimen – USA:s fiende som understöds av såväl Iran som Ryssland – och nått en överenskommelse.

”Vi har kommit överens med den syriska regeringen, som har en skyldighet att skydda landets gränser och bibehålla syrisk suveränitet, om att Syriens armé får stationera trupper längs den syrisk-turkiska gränsen för att hjälpa SDF att slå tillbaka den här aggressionen och befria de områden som den turkiska armén och dess legosoldater tagit över”, skrev de kurdiska myndigheterna i ett uttalande på söndagskvällen.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/

De syriska regimstyrkorna rör sig norrut och rycker allt närmare gränsen.

På måndagsmorgonen intog de den tidigare kurdiskkontrollerade staden al-Tabqah åtta mil från Raqqa. Där har Syriens armé också tagit kontroll över militärflygbasen som regimen förlorade efter blodiga strider mot terrorgruppen IS sommaren 2014. Även Tal Tamr, 3,5 mil från det hårt utsatta Ras Al-Ayn, och samhället Ayn Issa – där hundratals IS-familjer flydde från ett läger i samband med striderna under söndagen – har intagits.

– Det betyder att den syriska armén håller på att mobilisera sig i strategiska områden i nordöstra Syrien, säger Expressens utsände reporter Kassem Hamadé.

”Det är en kapplöpning för att inta den viktiga staden” • Hör Expressens Kassem Hamadé från fronten.

Stephane Dujarric, talesperson för FN, uppger att 160 000 civila har tvingats fly efter den turkiska offensiven, skriver AP. Merparten har flytt våldsamheterna omkring Tal Abyad och Ras al-Ain.

Vid 15.30-tiden, på måndagen svensk tid, kom rapporter om att syriska styrkor, stödda av Turkiet, inlett en attack mot staden Manbij i norra Syrien, rapporterar Rudaw. 

”Slaget om Manbij har börjat”, skriver Mustafa Seijari, som tillhör styrkorna, på Twitter enligt AP. 

Enligt turkiska CNN har ljud från konfrontationer hörts i området. 

Staden ses som en strategiskt viktig punkt mot bakgrunden av dess stora befolkningsmängd och motorvägen M4 som leder till flera städer i norra delen av landet. 

– Den som kontrollerar Manbij-området kontrollerar viktiga logistiska leder från Irak till Aleppo. Det innebär att man har ett stort ekonomiskt och militärt övertag, säger Omer Ozkizilcik, vid Ankarabaserade tankemsmedjan Seta, till The Independent. 

Syriska regeringsstyrkor nådde vid 19.30-tiden, svensk tid, staden enligt AFP och CNN. Nyheten kommer bara timmar efter att turkiskstödda styrkor meddelat att de inlett en offensiv mot staden. 

USA:s försvar: ”Hemsk situation”

Donald Trump hotar med att förstöra Turkiets ekonomi.

USA säger sig inte ha haft något val i konflikten. Landets försvarsminister Mark Esper kallar kurderna för en ”bra partner” i kampen mot IS, men menar att USA inte ”skrev upp sig på att strida mot turkarna för deras skull” och inte vill ha amerikanska soldater i skottlinjen.

Samtidigt säger han, i en intervju i CBS-programmet ”Face the Nation”, att USA avrådde Erdoğan från att gå in i Syrien. Nu menar han att de turkiska styrkorna och deras allierade har kommit djupare in än vad man trodde. 

– Det är en väldigt hemsk situation där borta. En situation orsakad av turkarna och president Erdoğan, säger Mark Esper.

Trump bekräftar sanktioner mot Turkiet

På måndagskvällen bekräftade Donald Trump att USA inför sanktioner mot Turkiet. Bland annat höjer han strafftullarna på stål till 50 procent. Ståltullarna hamnar då på samma nivå som innan sänkningen i maj tidigare i år. 

– Jag är beredd att förstöra Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva vägen, säger han i ett uttalande som han publicerat på Twitter.

Samtidigt inför presidenten sanktioner mot tidigare och nuvarande enskilda politiker – och stoppar handelssamtalen. 

Han bekräftar också att de omkring 1 000 soldaterna – som beordrats lämna nordöstra Syrien – kommer stanna kvar i regionen i syfte att förhindra att IS återupplivas. En mindre trupp kommer stanna kvar i södra Syrien. 

Strax efter midnatt undertecknade Donald Trump den exekutiva ordern om sanktioner som bland annat riktas mot tre ministrar. Samtidigt meddelade USA:s vicepresident, Mike Pence, att han kommer resa till Turkiet för att diskutera situationen i Syrien. 

Specialstyrkorna från Frankrike och Storbritannien också meddelat att de lämnar Syrien. 

Turkiets offensiv i Syrien

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

Turkiet har tagit över Tall Abyad

Turkiets syfte med offensiven är att trycka tillbaka kurdiska trupper från gränsområdet i norra Syrien och skapa en ”säker zon” dit miljontals syriska flyktingar kan återvända.

Med attacker från olika håll, både från marken och luften, har Turkiet övertagit ett 20-tal byar längs gränsen och intensivt bombat de viktiga gränsstäderna Ras al-Ayn och Tall Abyad.

På söndagskvällen intog de Tall Abyad.

Och på måndagen fortsatte man med flygräder mot Ras al-Ayn.

Flera länder har fördömt Turkiets intensiv och på måndagen kom EU med ett enhetligt fördömande och en uppmaning till sina medlemsländer:

Stoppa vapenförsäljningen till Ankara.

Uttalandet fördöms av Turkiets utrikesminister, Mevlüt Çavuşoğlu, enligt AP. 

Expressens Magda Gad rapporterar från Qamishli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.