Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s patient noll: "Är ett mysterium"

USA:s smittskyddsnestor försiktigt hoppfull om omikronvariantens allvarlighetsgrad.
Omikron ska ha funnits i USA redan den 23 november.
Foto: YUKI IWAMURA / AP TT NYHETSBYRÅN
En man testas för corona vid en mobiltestanläggning i New York.
Foto: YUKI IWAMURA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sydafrika har kommit att lyftas fram som det land från var den nya omikron-varianten spridits.

I ett desperat försök att hindra den nyupptäckta coronavarianten omikron från att spridas införde många länder, där i bland USA, reserestriktioner från sex länder från Afrikas sydspets.   

Nu visar det sig att omikron redan fanns i USA den 23 november. 

Ingen av de som insjuknat har någon resekoppling till Sydafrika. 

Redan innan WHO klassificerade omikron som en ”orosvariant” hade flera länder agerat och infört akuta flygstop för inresande från Sydafrika och sex andra länder på Afrikas sydspets. 

Ett av de länderna var USA, som den 26 november ändrade sina reserestriktioner. 

En vecka innan, 19-21 november, möttes 53 000 mangafantaster på Manhattan i New York för ett konvent. Flera som var på konventet insjuknade efter att de hade kommit hem. I förra veckan analyserades testresultaten och omikron upptänktes. 

Peter McGinn, 30, från Minneapolis är en av de som visade sig bära på den nya varianten. Varken han eller någon av de andra som blev smittade av corona har någon resekoppling till Sydafrika. 

”Det är ett mysterium”

– Jag är i praktiken patient noll, säger 30-åringen i en intervju med the New York Times. 

Hur han blev smittad vet han inte. 

– Det är ett mysterium, säger han. 

Sedan upptäckten har New York citys hälsodepartement skickat tiotusentals mejl och sms till deltagarna på konventet och bett dem gå och testa sig. Ännu har ingen större smittspridning från mangaträffen påträffats, men myndigheterna misstänker att omikron funnits i landet längre och att de få fall som rapporterats snarare vittnar om svårigheterna med att hinna testa och sekvensera i den omfattning som krävs.

Eskild Petersen, professor i infektionssjukdomar på Århus universitet, har också sagt att han tror att mutationen kan ha gått ”under radarn i flera veckor”.

Första flög från Sydafrika till Hongkong 12 november

Hela världens ”patient zero” för omikron-mutationen var en 36-årig man som redan den 11 november flög hem från Sydafrika till Hongkong och som under sin obligatoriska 21 dagars karantän lade in på sjukhus på grund av att han testade positivt. Hans första covid-test, efter att han landade, var negativt. Han misstänks också ha smittat en annan person som bodde på karantänhotellet samtidigt. 

Samtidigt flagar professor Tulio de Oliveira, som är chef för Sydafrikas epidemicenter och som sitter med i WHO:s spårningsgrupp, att mutationen inte nödvändigtvis behöver ha sitt ursprung i Sydafrika. 

Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet, menar att virusvarianten kan ha tagit vägen via något annat däggdjur och därför lyckats mutera obemärkt. På en pressträff i torsdags sa han omikron flugit under radarn. 

– Det förbluffande är att modervarianten, alltså den närmaste sekvensen, till omikron hittades redan förra sommaren. Men den har flugit under radarn i ett och ett halvt år, och man vet inte riktigt varifrån varianten härstammar.

Muterar hos immunsupprimerade

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger att en annan möjlighet är varianten kan ha uppstått hos någon som är immunsupprimerad, alltså någon med nedsatt immunförsvar, exempelvis någon med sjukdomen aids. 

– Man kan inte förneka den teoretiska möjligheten att det är så som han säger, samtidigt det är viktigt att belysa en annan möjlighet – att den här nya varianten kan ha uppstått hos någon som är immunsupprimerad, säger han och fortsätter: 

– Hos dessa personer kan en virusinfektion pågå under väldigt lång tid, och utan att de klarar av att läka ut den. Infektionen pågår då inte bara i en vecka eller två som hos andra, utan i flera månader. Då är förutsättningarna och risken betydligt större att det kan uppstå mutationer och varianter.


Finlands statsminister i blåsväder efter festkväll

Utrikesministern testade positivt för covid-19 – senare samma dag gick Sanna Marin ut på krogen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.