USA:s nya taktik - efter
fler hot från Nordkorea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nordkoreas Kim Jong-Un.

SEOUL. USA tänker tona ned sina uttalanden om Nordkorea.

En källa inom det amerikanska försvarsdepartementet säger att retoriken har eskalerat, och att det delvis är deras fel.

Samtidigt fortsätter USA att noga följa Nordkoreas rörelser – som i går innefattade en förflyttning av ballistiska robotar.

USA:s president Barack Obama.
Foto: Foto: Tony Avelar

Det var Nordkoreas tyngsta hot hittills. Under tidig torsdagsmorgon meddelade en talesperson från landets militärledning att de var redo – och hade fått slutgiltigt godkänt – att avfyra kärnvapen mot USA.

Retoriken kändes igen och togs trots sitt allvar med ro i den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

"Skruva ned volymen”

En person från det amerikanska försvarsdepartementet sa till och med till CNN att USA kan ha eldat på den rådande spänningen på den koreanska halvön.

– Vi beskyller Nordkorea för att driva upp stämningen, nu är vi oroliga att vi gjort samma sak, sa personen som bett om att få vara anonym.

Som följd av det ska USA nu försöka att ”skruva ned volymen”.

Det betyder konkret fler uttalanden från president Barack Obamas administration i stället för att berätta om hur amerikanska stridsmedel placeras ut i regionen.

– Vi försöker absolut att tona ned retoriken. Vi blev det av en ond cirkel. Vi tillät det hända, säger personen vidare.

Hot kvarstår

Somliga i försvarshögkvarteret Pentagon har förvånats över rubrikerna som följt deras uttalanden, som genom den globala mediebevakningen ytterligare provocerat Kim Jong-Uns diktatur.

Men trots det kvarstår det reella hotet.

Både USA och Sydkorea kunde i går meddela att de följt aktivitet i Nordkorea. Ballistiska robotar ska ha flyttats till landets östkust där de står i bättre position för att nå amerikanska, japanska och sydkoreanska mål.

Enligt CNN skulle all aktivitet från platsen där robotarna nu står peka på en testskjutning och inte en attack.

Torsdagens hot från Nordkorea om att en ”explosion närmar sig” och att ingen vet nät kriget kan bryta ut, ”i dag eller i morgon”, var ord som i går inte följdes av någon handling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.