Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s krav: Vill se skärpta sanktioner

Donald trump kräver tuffare sanktioner mot Nordkorea. Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas dikatator Kim Jong-Un. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump kräver tuffare sanktioner mot Nordkorea efter det senaste kärnvapentestet och vänder sig till FN igen.

Förbjud all handel med olja och textilier – och frysa dikatorn Kim Jong-Uns tillgångar, står det i den formella begäran till FN:s säkerhetsråd.

USA kräver en omröstning om förslaget redan på måndag, rapporterar AP.

– Vi anser att vi måste skära av Nordkorea ekonomiskt, säger USA:s finansminister Steve Mnuchin enligt CNN. 

Spänningarna mellan USA och Nordkorea fortsätter att växa och efter landets senaste kärnvapentest uttalade sig Donald Trump och sa att militära åtgärder inte utesluts. Han var dock tydlig med att det inte vara hans förstahandsval.

USA har tidigare sagt att man vill införa ett oljeembargo mot Nordkorea, frysa diktatorn Kim Jong-Uns tillgångar, stoppa nordkoreansk textilexport och förbjuda att anlita nordkoreansk arbetskraft utomlands. 

 

LÄS MER: Nordkorea: "Testerna ett gåvopaket till USA" 

USA kräver röstning om hårdare sanktioner mot Nordkorea

På fredagen lämnades den formella begäran om dessa sanktioner in till FN:s säkerhetsråd.

"USA har informerat FN:s säkerhetsråd om att man vill kalla till möte för att rösta om ett utkast om hårdare sanktioner mot Nordkorea på måndag den 11 september”, skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi anser att vi måste skära av Nordkorea ekonomiskt, säger Steve Mnuchin enligt CNN. 

Diplomatiska källor har uppgett för nyhetsbyrån AFP att Kina och Ryssland motsätter sig förslaget förutom när den del som gäller förbudet om handel med textilier från Nordkorea.

 

LÄS MER: Nordkorea firade kärnvapentest med militärparad 

 

Nordkoreas hot: Fler kärnvapentest

Det var natten mot i söndags förra veckan som två jordskalv uppmättes i Nordkorea. Ett med magnituden 6,3 och ett med 4,6 på Richterskalan. Japans regering bekräftade att det handlade om provsprängning av kärnvapen och det gjorde även Nordkorea. Det var i så fall Nordkoras sjätte kärnvapentest.

"Vi anser att vi måste skära av Nordkorea ekonomiskt", säger USA:s finansminister Steve Mnuchin. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Han-Tae Song, Nordkoreas FN-ambassadör i Genève, uttalade sig och sa att kärnvapentestet var direkt riktat mot USA – och att fler är att vänta.

Experterna är dock inte övertygade om att det verkligen var en vätebomb men säger samtidigt att testen tydligt visar att Nordkorea åtminstone har mycket av den kunskap som krävs för att kunna bli en kärnvapenmakt, rapporterar nyhetsbyrån AP.