Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden stämmer Texas – för nya abortlagarna

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Den amerikanska regeringen stämde på torsdagen delstaten Texas för dess nystiftade abortlagar.

President Joe Biden har varnat för att lagen kommer skapa ett ”konstitutionellt kaos” eftersom lagföringen förlitar sig på att privatpersoner anger varandra, rapporterar Reuters.

Förra veckan avslog USA:s högsta domstol en begäran från abortkliniker som uppmanade dem att hindra den nya lagen som förbjuder aborter efter sex veckor. 

Nu har Bidenadministrationen valt att stämma delstaten Texas för att hindra den nya abortlagen. Demokraterna menar att den nya lagen i praktiken förbjuder abort helt i delstaten.

Men det är heller inte den enda anledningen till varför man väljer att stämma delstaten. President Joe Biden menar att lagen kommer skapa ett ”konstitutionellt kaos” eftersom lagföringen förlitar sig på att privatpersoner anger och stämmer varandra för brott mot abortlagen, rapporterar Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.