Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s ilska när Kina stoppar virusutredning

Kina accepterar inte WHO:s plan att undersöka coronaursprunget.
USA:s president Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kina vägrar låta WHO slutföra sin utredning om virusets ursprung.

Det upprör USA:s regering.

– Vi är djupt besvikna, säger regeringens pressekreterare Jen Psaki till Reuters.

Tidigare i vår blev det känt att tre medarbetare på Wuhans virologiska insitutet insjuknat i covidsymtom så tidigt som november 2019.

Detta kastade nytt ljus på teorin om att viruset ska uppstått i ett labb. Bland annat har forskare argumenterat för att delar av coronavirusets genetiska kod påminner om den i virus som förekommer i labb.

En expertgrupp från Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare rest till Wuhan för att hitta källan – men Kina gav dem inte tillgång till bland annat data från bloddonatorer.

Kina säger nej

Wuhans virologiska institut har även valt att inte dela med sig av vissa databaser och prover från 2019 med hänvisning till risken för cyberattacker, skriver Reuters.

I juli föreslog WHO att de skulle resa tillbaka till Wuhan för att fortsätta med arbetet. Men Kina säger blankt nej. De hävdar att utredningen skulle vara politiserad. Enligt Kina överfördes viruset sannolikt från djur till människa, vilket många andra forskare också tror.

– Vi kommer inte att acceptera en sådan ursprungsspårning, som i vissa fall strider mot sunt förnuft och går emot vetenskapen, säger Zeng Yixin, viceminister för Kinas nationella hälsokommission, enligt Reuters.

USA besvikna

Efter rapporterna om de anställda på det virologiska institutet beordrade USA:s president Joe Biden att hans säkerhetsmyndigheter skulle gå till botten med ursprungsfrågan. Att Kina nu vägrar låta WHO slutföra sitt uppdrag upprör den amerikanska regeringen.

– Vi är djupt besvikna. Deras inställning är oansvarig, och ärligt talat farlig, säger Biden-administrationens talesperson Jen Psaki till Reuters.

Sverige är just nu bäst i Norden – men långt efter på totala hanteringen av pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.