Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s hot: Räcker med en soldat över Ukrainas gräns

”Osannolikt att det nås någon lösning”.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken.
Foto: IAN LANGSDON/ POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryssland president, Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
En rysk militärkonvoj på Krimhalvön tidigare i veckan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det räcker med en enda rysk soldat som på ett ”aggressivt sätt” tar sig över gränsen till Ukraina för att trigga en reaktion från väst, menar USA.

Och under natten mot måndagen bekräftade USA:s utrikesdepartement att man kommer att erbjuda förflyttning av ambassadpersonalen i Ukraina till USA.

Samtidigt uppges Joe Biden vara villiga att skicka tusentals soldater till Europa, uppger regeringsanställda för New York Times.

USA skruvar upp volymen i det hittills bara verbala kriget mellan Ryssland och USA. 

På söndagen lovade USA:s utrikesminister Anthony Blinken att USA kommer svara med kraft om så bara en enda rysk soldat på ett ”aggressivt vis” tar sig över gränsen till Ukraina.

– Svaret kommer snabbt, hårt och enat från USA och Europa, säger Anthony Blinken, enligt CNN.

Uttalandet ligger i linje med USA:s president Joe Bidens uttalande tidigare i veckan, där han menade att soldater på fel sida gränsen räknas som en invasion. Uttalandet kom dock efter att Biden först talat om att ett ”mindre intrång” inte skulle utlösa en lika kraftig reaktion från Nato, som en invasion skulle.

Försvarade uteblivna sanktionerna

Utrikesministern försvarade på söndagen också det faktum att USA ännu inte infört några sanktioner mot Ryssland, trots att Ukrainas president vid upprepade tillfällen vädjat om det.

Han argumenterade vidare för att USA nu håller på att bygga upp en slags enad front med Europa, en front som han menar att Vladimir Putin kommer behöva ta i beaktande och som kommer avskräcka honom.

USA har under natten mot måndagen meddelat att de planerar att minska sin personalstyrka på ambassaden i Kiev. Personal och familjer kommer att flygas hem till USA, rapporterar AP.

I ett uttalande skriver USA:s utrikesdepartement att ambassaden fortsatt kommer att hållas öppen, och att det inte handlar om en evakuering.

Källor: Biden kan skicka soldater

Samtidigt uppges USA:s president Joe Biden vara villig att skicka tusentals soldater, fartyg och flygplan till andra Nato-länder i Europa, rapporterar New York Times. Enligt tidningen är det regeringsanställda som lämnat uppgifter om olika alternativ som presenterats för den amerikanska presidenten. 

Totalt skulle det handla om mellan 1 000 till 5 000 amerikanska soldater som skickas till baltiska och östeuropeiska länder, däremot inte Ukraina, enligt källorna. 

Joe Biden kommer att ta ett beslut om en eventuell truppförflyttning i veckan, rapporterar New York Times.


Experten: ”Snabbfil in i Nato”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.