USA:s hot mot Turkiet: ”Avbryt”

Det senaste du behöver veta om Turkiets attack i Syrien.
USA:s president Donald Trump.
Foto: XINHUA
Bränder efter en explosion i staden Qamishli i nordöstra Syrien på fredagen.
Foto: AP / TT
Turkiskt artilleri ska ha beskjutit ett område där amerikanska styrkor befann sig.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP/ TT

SYRISKA GRÄNSEN/STOCKHOLM. 

Donald Trump drog tillbaka de amerikanska trupperna i nordöstra Syrien inför Turkiets offensiv.

Nu har den amerikanske försvarsministern Mark Esper hotat Turkiet med ”allvarliga konsekvenser” om inte offensiven trappas ned. 

Sent på fredagskvällen uppgav Pentagon att amerikanska trupper beskjutits av artilleri från turkiska positioner.

Amerikanska trupper besköts av turkiskt artilleri på fredagen, uppger Pentagon enligt Reuters. 

– Explosionen inträffade på en plats där Turkiet vet att USA har styrkor närvarande, säger Pentagons talesperson Brook DeWalt i ett uttalande.

Inga amerikanska soldater ska ha skadats i beskjutningen nära Kobane, i norra Syrien. Enligt Turkiets försvarsdepartement har man vidtagit alla tillgängliga åtgärder för att säkerställa att den amerikanska basen i området inte skulle träffas när man besvarade eld som hade sitt ursprung i basens absoluta närhet. 

USA:s besked till Turkiet

Det var i onsdags som Turkiet inledde sin militära mobilisering i nordöstra Syrien. USA hade i samband med detta dragit tillbaka sina trupper från området, på order från president Donald Trump. 

”Tusentals av våra otroliga soldater har dött eller blivit illa skadade. Miljoner människor har dött på andra sidan. ATT GE SIG IN I MELLANÖSTERN ÄR DET SÄMSTA BESLUT SOM TAGITS I USA:S HISTORIA! Vi gav oss in i krig under falska och nu dementerade premisser, MASSFÖRSTÖRELSEVAPEN. Det fanns INGA! Nu tar vi, långsamt och försiktigt, hem våra fantastiska soldater. Vårt fokus är att se HELA BILDEN! USA ÄR STÖRRE ÄN NÅGONSIN TIDIGARE!”, skrev Trump på Twitter. 

Nu har det amerikanska försvarsdepartementet markerat mot Turkiets pågående attack, rapporterar politiksajten The Hill. Det hävdar Pentagons talesperson Jonathan Hoffman, som refererar till ett telefonsamtal mellan USA:s försvarsminister Mark Esper och hans turkiska dito Hulusi Akar. 

”Kan få allvarliga konsekvenser”

Esper ska ha sagt till Akar att den militära offensiven kan skada kampen mot IS-närvaron i området. 

USA:s vändning efter offensiven i norra Syrien.
Arwa Damon på CNN: "Minst tiotusen civila har flytt".

– Försvarsministern tryckte också på att han är väldigt orolig att, trots att USA tillsatt säkerhetsåtgärder, så kan Turkiets framfart leda till att amerikanska soldater i området skadas, säger Hoffman. 

– Han förespråkade starkt möjligheten att USA, Turkiet och våra allierade kan hitta en gemensam lösning för att trappa ner situationen innan den blir omöjlig att reparera. 

– Det här kan få allvarliga konsekvenser för Turkiet.

Explosion nära amerikansk bas i Syrien

På fredagskvällen rapporterar Sveriges Radio att Turkiet av misstag ska ha beskjutit mål nära en amerikansk bas utanför den kurdkontrollerade staden Kobane.

Enligt radiokanalens korrespondent, Cecilia Uddén, har en explosion inträffat i området, varpå USA:s försvarshögkvarter, Pentagon, har pekat ut Turkiet som ansvarigt.

Det är oklart om någon skadats eller dödats i attacken.

Donald Trump har tidigare hotat Turkiet med kraftfulla ekonomiska sanktioner som skulle kunna ”förinta” landets ekonomi om Turkiet agerar oacceptabelt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181232249821388801

USA:s finansminister Steven Mnuchi har nu fått Trumps godkännande att aktivera åtgärderna. 

– Det här är väldigt kraftfulla sanktioner. Vi hoppas på att vi inte behöver använda dem. Men vi kan stänga ner Turkiets ekonomi om vi vill, säger Mnuchi enligt CNBC.  

100 000 nya flyktingar

President Recep Tayyip Erdoğan hävdar att Turkiets militära mobilisering i nordöstra Syrien görs för att skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar. Området har hittills varit kontrollerat av kurdiska styrkor.

Enligt det turkiska försvarsministeriet har 277 kurdiska soldater dödats i striderna i nordöstra Syrien. Reuters rapporterar att ungefär 100 000 människor lämnat sina hem i området sedan Turkiet inledde anfallen. 

Expressens Kassem Hamadé är på plats vid den syriska gränsen i Turkiet.

”Vill splittra Syrien”

Expressen har på plats vid syriska gränsen pratat med Yusuf Hamoud, militärtalesperson för Syriens oppositionella väpnade styrkor ”Nationella Syriska Armén”, som deltar i den turkiska offensiven mot kurdiska rebellgrupper. 

– Situationen på fältet nu är att vi fortsätter beskjuta de terrorgruppers baser och bunkrar för att förstöra dem. Det är den inledande fasen innan vi går över till fas två, säger han. 

– Vi fattade beslut om att delta i offensiven (på den turkiska sidan) för att kunna hjälpa 400 000 syriska flyktingar som kommer från områden öster om Eufrat att återvända till sina samhällen. De flydde till Turkiet på grund av hur kurdiska PYD behandlade dem. PYD ligger bakom flera terrorhandlingar, exempelvis tvingat unga människor till obligatorisk värnplikt, skövlat byar och åkrar för att ändra demografin.

– De säger hela tiden att de har bekämpat Daesh (IS). De var inte ensamma om det. Vi har också bekämpat IS. Skillnaden är att de utnyttjar det för att skapa ett eget styre och splittra landet Syrien.

Yusuf Hamoud, militärtalesperson för Syriens oppositionella väpnade styrkor.
Foto: PRIVAT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.