I ett hemligt brev till sin ryske kollega Dmitrij Medvedev har USA:s president Barack Obama erbjudit sig att stoppa planerna på en amerikansk robotsköld i Europa. Foto: Gerry Broome
I ett hemligt brev till sin ryske kollega Dmitrij Medvedev har USA:s president Barack Obama erbjudit sig att stoppa planerna på en amerikansk robotsköld i Europa. Foto: Gerry Broome

USA:s hemliga brev till Ryssland

Publicerad
I ett hemligt brev till sin ryske kollega Dmitrij Medvedev har USA:s president Barack Obama erbjudit sig att stoppa planerna på en amerikansk robotsköld i Europa. I gengäld ska Moskva bidra till att hejda iranska satsningar på långdistansrobotar, rapporterar The New York Times.
Enligt tidningen, som åberopar tjänstemän i Washington som källor, överlämnade "höga regeringsföreträdare" brevet för hand i Moskva för tre veckor sedan. Eftersom brevet ännu inte är offentligt vill källorna vara anonyma. Något ryskt svar har hittills inte kommit, tillade de.

Inte direkt förslag om utbyte av tjänster

Brevet var enligt The New York Times inte formulerat som ett direkt förslag om utbyte av tjänster. Men Obama skriver att USA inte nödvändigtvis måste fortsätta med sitt arbete på den tilltänkta robotskölden om det slås fast att Iran inte jobbar med utveckling av kärnvapenstridsspetsar eller ballistiska robotar.

Oense om syftet

De ryska ledarna har i flera år upprörts över USA:s antirobotplaner, utarbetade under George W Bushs tid i Vita huset, och i synnerhet att skölden skulle innefatta robotramper i Polen och Tjeckien. Bushregeringen hävdade att syftet var att kunna avvärja eventuella robothot från länder som exempelvis Iran.
Men Moskva såg ramperna som direkt riktade mot Ryssland, och så sent som i söndags ska president Medvedev ha sagt att Ryssland inväntar nya amerikanska förslag om hur schismen kring robotskölden ska kunna lösas.

Kärnvapen eller inte?

Iran har gång på gång förkastat maningar från FN:s säkerhetsråd, där Ryssland är permanent medlem, att sluta anrika uran – ett ämne som anrikat kan användas för att framställa kärnvapen. Den ryska ledningen har ofta motsatt sig USA:s krav på hårdare tag mot Iran. En amerikansk tjänsteman beskriver brevets budskap till Moskva "nästan som att be dem att antingen ställa upp eller hålla klaffen".

Första kärnreaktorn klar

Både USA och flera andra västländer misstänker att Iran med ett civilt kärnkraftsprogram som fasad försöker tillverka ett eget kärnvapen, en anklagelse som Teheranregeringen hela tiden avvisat. Israel har hävdat att Iran kan skaffa sig kärnvapen redan nästa år.
Nyligen blev Irans första kärnreaktor klar, byggd med rysk hjälp. Den ligger i Bushehr och har börjat provköras. Starten med riktig urandrift väntas senare i år.
Vita huset i Washington bekräftar att Obama har skickat det brev som The New York Times refererar till, rapporterar AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag