USA:s HD river upp nationella aborträtten

Joe Bidens hårda ord efter slopade aborträtten
Demonstranter mot att uppriva Roe v Wade.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Abortmotståndare i protest.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, utrymdes senaten. Enligt CNN fick polisen använda tårgas för att skingra demo
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s högsta domstol har upphävt den nationella aborträtten, rapporterar internationella medier.

Nästan hälften av landets delstater väntas införa lagstiftning som begränsar aborträtten efter domslutet, rapporterar CNBC News.

– Det är en sorgens dag för domstolen och för landet, säger president Joe Biden i ett tal.

Med röstsiffrorna 6-3 har domstolen upphävt domslutet från det 50 år gamla rättsfallet Roe mot Wade, som inneburit att abort inom graviditetens första två tredjedelar varit en nationell rättighet i landet.

Domslutet gäller egentligen ett annat, nutida, rättsfall: Dobbs mot Jackson Women’s Health Organization och handlar om en lag i delstaten Mississippi som förbjuder nästan alla aborter efter vecka 15.

Högsta domstolens beslut ger delstaterna rätt att själva utforma sin abortlagstiftning. Närmare hälften av USA:s delstater väntas nu införa lagar som antingen upphäver eller kraftigt begränsar aborträtten, enligt CNBC News.

Bara minuter efter att domen blev offentlig blev Missouri den första delstaten att tillkännage en ny lag som förbjuder alla aborter utom vid medicinska nödlägen.

USA:s president kommenterar domen i ett tal. Han säger att det aldrig tidigare har skett att en konstitutionell rättighet som påverkar så många människor har avskaffats av landets högsta domstol.

– Det är en sorgens dag för domstolen och för landet, säger han.

Biden säger också att sista ordet inte är sagt i frågan och uppmanar kongressen att agera.

Obamas kritik

Enligt majoriteten i HD ger USA:s konstitution ingen rätt till abort. I beslutstexten anges att makten över frågan nu ”återges till folket och deras valda företrädare”.

Det demokratiska partiets två största kampanjorganisationer är öppet kritiska till domstolens bedömning och säger i ett uttalande att domslutet är ”ett direkt angrepp på den konstitutionella rätten till en säker, laglig abort som har garanterats i nästan ett halvt sekel”, rapporterar NBC News.

Uttalandet fortsätter:

”I november måste vi välja demokrater till senaten och representanthuset som kommer att kämpa så in i helvete för att försäkra att våra konstitutionella rättigheter skyddas i lag.”

Den tidigare presidenten Barack Obama skriver på Twitter om hur domen lämnar över individens mest personliga beslut till ”politikers och ideologers nycker”.

https://twitter.com/BarackObama/status/1540340642848690176

Fredagens domslut var väntat, om än kontroversiellt. I maj läcktes ett utkast till majoritetens utlåtande till sajten Politico, vilket spädde på de redan starka motsättningarna mellan aborträttens förespråkare och motståndare i USA.

Donald Trumps vicepresident Mike Pence hälsar däremot den inskränkta aborträtten med glädje. Han länkar till en intervju på högersajten Breitbart där han kommenterar domen med orden ”I dag vann livet”.

https://twitter.com/Mike_Pence/status/1540343029231394818

Tårgas vid senaten

Natten mot lördag, svensk tid, ägde flera protester rum runt om i USA, bland annat i New York och New Jersey.

I Iowa ska två kvinnor blivit påkörda under en fredlig protest, enligt New York Post klarade de sig dock ifrån allvarliga skador. 

I Arizona fick polisen använda tårgas för att skingra demonstranterna vid senaten, skriver  CNN.

RFSU: Förödande

Hans Linde, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning och tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, kommenterar beskedet i Expressen TV:

– Ett helt förödande beslut som kommer få väldigt dramatiska konsekvenser för miljoner amerikaner. Innebär i praktiken att man fråntas rätten till sin kropp, och det är kvinnor som nu kommer få betala priset, i värsta fall med sitt liv, säger han.

Här kan abortförbud införas omedelbart

Hela 26 delstater i USA har lagar som tyder på att de kan förbjuda eller begränsa abortfriheten, rapporterar CNN med hänvisning till sexualforskningsinstitutet Guttmacher, som är för abort.


13 stater har dessutom så kallade ”triggerförbud” på plats, vilket innebär att de är redo att i princip omedelbart införa abort.


Först ut efter beskedet av dessa stater var Missouri. Därefter uppger Texas  attorney-general Ken Paxton att abortförbud kommer att införas om en månad.


Andra stater som enligt Guttmacher snart kan följa är:

North Dakota, South Dakota, Wyoming, Idaho, Utah, Oklahoma, Arizona, Louisiana, Kentucky, Tennessee och Mississippi, rapporterar CNN.

”Fråntagit miljontals amerikaner rätten till sin kropp”

RFSU efter beskedet • ”Förödande beslut”

USA:s högsta domstol avskaffar nationella aborträtten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.