Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet utanför FN

Alexandria Villaseñor, 13, har skolstrejkat för klimatet utanför FN:s högkvarter varje fredag i snart sex månader.
Foto: Alexandria Villaseñor
Alexandria Villaseñor har kallats för ”USA:s Greta Thunberg”.
Foto: Alexandria Villaseñor

Alexandria Villaseñor, 13, har nu suttit utanför FN:s högkvarter i 23 fredagar i rad.

Trettonåringen från Manhattan skolstrejkar för klimatet, och har kallats för ”USA:s Greta Thunberg”.

Hon är en av en växande grupp unga människor i USA som, inspirerade av den nu världskända svenska tonåringen, skolstrejkar för klimatet.

LÄS MER på Expressen Klimat

Alexandria Villaseñor har i snart sex månader skolkat från skolan varje fredag för att protestera utanför FN:s högkvarter i New York.

Hon sitter på samma bänk med ett plakat på var sida, där det - i sann Greta Thunberg-anda - står skrivet i stora svarta bokstäver: ”Skolstrejk för klimatet” och ”COP24 svek oss”.

COP24 var FN:s klimatkonferens som hölls i Katowice, i Polen, i december, där Greta Thunberg anklagade världens ledare för att bete sig som barn.

Greta Thunberg är idolen och inspirationen

Alexandria Villaseñor fick upp ögonen för klimatfrågan efter att ha hamnat mitt i den stora skogsbranden i Camp Fire i delstaten Kalifornien i november, då 86 personer miste livet.

I en intervju med Teen Vogue berättar hon att hennes familj var tvungna att skicka hem henne till New York då skogsbranden försvårade hennes astma så pass att hon fick svårt att andas.

– Så fort jag kom hem började jag leta information om vad som händer i atmosfären, varför Kalifornien går igenom sådana torrperioder, och genom den processen hittade jag Greta och hennes tal vid COP24. 

https://twitter.com/AlexandriaV2005/status/1129391726353891328

Hon inspirerades av Greta Thunberg och följde snart i den svenska tonåringens fotspår med sin egen skolstrejk för klimatet.

– Som Greta säger, om folk skolkar får det allas uppmärksamhet. 

– Poängen med skolstrejk är att det är civil olydnad, och det är ett annat sätt att sätta press på världens ledare.

Den 13-åriga klimataktivisten har också i intervjuer kritiserat det amerikanska skolsystemet, som hon tycker har misslyckats med att informera barn och unga om klimathotet.

– Vad är ens poängen med att gå till skolan om vi ändå ska spendera vår framtid på flykt från nästa extrema väder?, säger hon till Huffington Post.

– Jag har lärt mig mer av att protestera utanför FN än jag skulle gjort i skolan.

Hyllas av Hillary Clinton

Alexandria Villaseñor är inte ensam om att engagera sig i klimatdebatten genom att skolstrejka i USA.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1106194913656557575

Organisationen Youth Climate Strike US startades av Isra Hirsi, kongressledamoten Ilhan Omars 16-åriga dotter, från Minneapolis, Minnesota, och 12-åriga Haven Coleman, från Denver, Colorado.

Tillsammans har de tre flickorna organiserat skolstrejker och klimatprotester i sina hemstäder i flera månader, och hyllats av bland andra Bernie Sanders och Hillary Clinton.

”Tre fantastiska unga kvinnor - Isra Hirsi, 16; Haven Coleman, 12; och Alexandria Villaseñor, 13 - har organiserat klimatstrejker för unga över hela landet i morgon. Deras krav: en levnadsduglig framtid för deras generation,” skriver Hillary Clinton på sin Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.