Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s försvarsminister James Mattis avgår

James Mattis avgår i februari, meddelar Donald Trump på torsdagskvällen. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
7 000, ungefär hälften av USA:s soldater i Afghanistan, kommer att skickas hem, enligt Bloomberg. Foto: VLADIMIR VORONIN / AP
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s försvarsminister James Mattis kommer att avgå i februari, uppger presidenten Donad Trump på Twitter.

Beskedet följer Trumps beslut att dra tillbaka landets trupper i Syrien – som senare följts av beslutet att återkalla trupper från Afghanistan.

”Jag tror att det är rätt att ha en försvarsminister vars åsikter är i linje med dina egna.. ”, skriver James Mattis i sitt avgångsbrev, enligt NBC News.

Runt om i världen möts beskeden av oro och kritik från USA:s allierade.

USA:s president Donald Trump meddelar på Twitter att landets försvarsminister, James Mattis, avgår. 

I februari kommer han att gå i pension. 

”General Jim Mattis kommer gå i pension i slutet av februari efter att ha tjänstgjort som försvarsminister de två senaste åren. Under Jims tid har det gjorts otroliga framsteg, framför allt när det gäller ny stridsutrustning”, skriver han på Twitter och fortsätter: 

”General Mattis var till stor hjälp för att få allierade och andra länder att betala sin del av militära skyldigheter. En ny försvarsminister kommer att utses inom kort. Jag tackar Jim för hans tjänstgöring”. 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1075878793393463296

USA:s försvarsminister James Mattis avgår

James Mattis tjänstgjorde i den amerikanska marinkåren och är en pensionerad general. 

Den 20 januari 2017, när Donald Trump tillträdde som president, utnämndes han till USA:s försvarsminister. 

Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Eftersom jag tror att det är rätt att ha en försvarsminister vars åsikter är i linje med dina egna.. så tror jag det är rätt att jag lämnar min position”, skriver James Mattis enligt NBC News.

https://twitter.com/NBCNews/status/1075883818878406656

Enligt den amerikanska nyhetskanalen har James Mattis och Donald Trumps relation var ansträngd de senaste månaderna. Meningsskiljaktigheter gällande vilka länder som bör ses som allierade och vilka militära stormakter som bör närmas med försiktighet ges som en anledning. 

Men det är oklart om försvarsministern tvingas avgå eller väljer att lämna självmant. 

Skickar hem trupper från krigszoner

Beskedet om James Mattis avgång kommer dagen efter nyheten om att USA planerar att dra tillbaka sina trupper i Syrien blev offentlig – något försvarsministern motsatte sig och har kallat ett strategiskt misstag, skriver CNN.

Från Trumps håll var svaret på kritiken att kriget i Syrien var avslutat.

”Vi har besegrat IS i Syrien, den enda anledningen till att vi har varit där under Trumpadministrationen”, skrev han på onsdagen på Twitter.

Dagar senare meddelade presidenten att han även planerar på att kalla tillbaka halva styrkan från Afghanistan. Enligt Bloomberg handlar det om 7 000 soldater som kommer att skickas hem. De flesta är en del av en större Nato-ledd styrka vars uppgift är att träna, ge råd till och hjälpa afghanska trupper.

Men Trump har länge varit kritisk till USA:s närvaro i Afghanistan. Han har tidigare bland annat sagt att hans första instinkt när han svors in som president var att dra tillbaka trupperna och att han ”brukar följa sin instinkt”. Ett av hans vallöften var att dra tillbaka trupperna för att minska kostnaderna som USA:s deltagande i Afghanistan ledde till.

Beskeden följs av oro

Politiker från både det republikanska och demokratiska partiet har oroats av beskedet. James Mattis har setts som en balanserad ledare med stor erfarenhet av säkerhetspolitik. Flera befarar nu att Trumps fäbless för impulsiva beslut ska mottas negativt av landets allierade, skriver The Guardian.

En av dem är den republikanska senatorn Mitch McConnell.

– Jag anser att det är viktigt att USA bibehåller och stärker allianserna efter andra världskriget som har byggts av ledare från båda parter. Vi måste också bibehålla en tydlig förståelse om vilka som är våra vänner och fiender, och förstå att länder som Ryssland hamnar bland det senare, säger han enligt 

USA:s före detta vice president, demokraten Joe Biden, har uttryckt liknande åsikter. Han framhåller att Mattis avgång är beklaglig och uttrycker samtidigt att många republikaner och demokrater delar åsikten om att de historiska allianserna – och respekten för dem – gjort USA säkrare.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1075937211919544320

Franska försvarsministern: "Extremt allvarligt"

Runt om i världen kommer också reaktioner. 

Frankrikes utrikesminister Florence Parly riktade stark kritik mot att Trump drar tillbaka styrkorna i Syrien.

– Vi delar inte analysen att IS har blivit utplånat. Det är ett extremt allvarligt beslut, och vi menar att... jobbet måste avslutas, sade hon, enligt Reuters. 

Åsikten delas även av allierade Storbritannien, samt av kurdiska styrkor som USA tidigare bistått i Syrien, skriver BBC. 

Samtidigt uppges Ryssland och Iran, som är allierade med Syriens president Bashar al-Assad, vara nöjda med Trumps val. Förhoppningen därifrån är att draget ska leda till att alliansen kan utöka sitt inflytande i landet.