Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s flyktingstopp har gått ut

Donald Trumps tillfälliga flyktingstopp har löpt ut.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Flyktingstoppet har kritiserats kraftigt och flera demonstrationer har hållits för att protestera mot inreseförbudet.Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trumps tillfälliga flyktingstopp har löpt ut.

Men asylsökande från 11 "högriskländer" kommer att granskas hårdare, skriver AP.

Donald Trumps tillfälliga flyktingstopp på 120 dagar trädde i kraft i juni. Asylsökande skulle då kunna påvisa ”äkta koppling” till USA som förälder, äkta hälft, barn, svärson eller -dotter, syskon eller förlovade.

– Några har kommit med onda avsikter. De flesta har inte det, gissar jag, men vi kan inte ta några risker. Vi vill se till att vi inte släpper in samma personer här som våra soldater strider mot utomlands, sa Trump i januari.

Asylsökande från "högriskländer"

På tisdagen löpte flyktingstoppet ut och USA tar åter emot asylsökande, som dock kommer granskas hårdare, enligt AP. 

Asylsökande från 11 "högriskländer" ska genomgå ännu hårdare säkerhetskontroller och få vänta ännu längre på ett beslut. Officiella källor sa enligt AP på tisdagen inte vilka länder det rör sig om.

Utöver det har Trump velat införa ett inreseförbud på 90 dagar mot besökare från vissa länder med främst muslimsk befolkning. Men förslaget har stoppats av domare flera gånger. Enligt Trump är inreseförbudet nödvändigt för att skydda landet mot terrorism, men kritiker anser att det riktar in sig mot muslimer och strider mot konstitutionen.

Maxtak på 45 000 asylsökande

Donald Trump har även infört ett maxtak på 45 000 asylsökande under ett år. Antalet asylsökande kan dock bli färre än så eftersom det inte finns någon miniminivå, skriver AP.

Det nya maxtaket är en betydlig minskning från den gräns på 110 000 asylsökande som president Barack Obama tidigare infört.