USA:s elitsoldater tränar hemvärnet på Gotland

Här är militärernas succé – med coronalåten
Svenskt luftförsvar övar på Gotland 2017.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT
Nu tränas hemvärnet på Gotland av det amerikanska specialförbandet ”Gröna baskrarna”. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Hemvärnet på Gotland tränas av elitsoldater i det amerikanska specialförbandet ”Gröna baskrarna”.

Den svenska upprustningen uppmärksammas av den stora finanstidningen Wall Street Journal där Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter säger:

– Vi kan inte längre avfärda tanken på en militär attack mot Sverige.

Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjöfarten i Baltikum. En oskriven sanning om den strategiska bäringen för kalkstensön i Östersjön. I januari 2018 upprättades de första delarna till Gotlands regemente (P18), det första regemente att byggas upp på det visat i Sverige i modern tid.

Nu tränas hemvärnet på Gotland av det amerikanska specialförbandet ”Gröna baskrarna”. Det första tillfället är under hösten 2019, det senaste, i slutet av augusti 2020.

– Hemvärnssoldaterna får sina metoder utvärderade, sen får de också lära sig nya delar. Så det handlar om att få bekräftat att det man gör funkar. Amerikanska specialförband har en bred erfarenhet, så det finns ett värde i att få metoderna bekräftade, så att man vet att det man gör är rätt ur deras synvinkel då, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Vad har de fått lära sig?

– När man prata om taktiker och metoder så säger det något om vår förmåga, vi brukar vara lite restriktiva när det kommer till det. Men jag vet att man har haft skjututbildningar, säger Olsson.

Gröna baskrarna

Gröna baskrarna är ett specialförband som grundades på 50-talet inom den amerikanska militären. Förbandet består i synnerhet av soldater och officerare som utbildats inom okonventionell krigföring och specialoperationer.


De har fått sitt namn eftersom deras huvudbonad är en grön basker.

Sveriges plötsliga upprustning har rönt internationell uppmärksamhet. Finanstidningen Wall Street Journal fascineras i ett långt reportage över hemvärnets uppenbara förberedelser att stå emot ett angrepp från Ryssland.

– Vi kan inte längre avfärda tanken på en militär attack mot Sverige, det är inte troligt, men går heller inte att avfärda, säger Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Washington till WSJ. 

Gröna baskrarna inte stationerade på heltid

Tidningen skriver att det amerikanska specialförbandet ”gröna baskrarna” är stationerade på heltid i Sverige för att hjälpa och träna Sveriges hemvärn i att planera sabotage, bakhåll och andra operationer som kan fördröja en ockupation.

Att de skulle vara stationerade på heltid tillbakavisas dock av den svenska Försvarsmakten.

– Nej, det stämmer inte, det är inga amerikanska förband stationerade på heltid i Sverige, säger Angela Öman, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten och fortsätter:

– Men de har hjälpt att utbilda hemvärnet inom vissa områden, vi har ett kontinuerligt samarbete liksom det med Finland.

Försvarsmakten i beredskapsinsats på Gotland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.