Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s ekonomiska kris kan spridas till Sverige

”Det har aldrig varit så polariserat som det är nu”, säger Jonas Olavi, förvaltare och allokeringschef på Alpcot.
USA närmar sig en skuldkris som kan påverka Sverige och resten av världen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA närmar sig en skuldkris som kan utlösa en finanskris och en global recession, vilket skulle påverka Sverige och resten av världen. 

Det berättar SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman för Svenska Dagbladet.  

I juni i år väntas USA slå i skuldtaket, och ett beslut om hur de ska hantera den ekonomiska situationen måste tas innan dess. Tas inget beslut riskerar landet att bli statsbankrutt, när de inte längre kan betala räntorna på sina lån, vilket skulle få konsekvenser långt utanför USA.

– Skulle USA ställa in en räntebetalning så skulle det kunna skaka grundvalarna för hela det finansiella systemet, säger Elisabet Kopelman till SvD. 

Att inte betala räntor på lånen är ett drastiskt steg, men SEB-experten tror att USA i första hand kommer att strypa utbetalningar för pensioner och sjukvård för äldre, innan de struntar i att betala räntan.

Lugnar svenskar med stora bolån

Eftersom att USA är världens största ekonomi räcker det med ett hot om att inte kunna betala räntorna på sina lån för att utlösa en konjunktursvacka, menar Kopelman. När marknaden är skakig brukar räntorna pressas upp, samtidigt som börsen rasar. 

Trots det vill experten lugna de svenskar med stora bolån:

– Om du går in i en djup recession är det troligare att räntorna är låga än att de är höga. Då kommer det så småningom att bli en press på centralbanker att motverka nedgången genom att sänka räntor, säger hon till SvD.

USA har historiskt alltid lyckats nå en uppgörelse om skuldtaket, och Elisabet Kopelman tror att det blir så även den här gången. 

Bakgrund till skuldkrisen

USA:s demokratiske president Joe Biden och hans republikanska motståndare har svårt att komma överens om statens skulder. Konflikten gäller den gräns som kongressen sätter på hur mycket pengar staten får låna - det som kallas för skuldtaket. När staten går med underskott måste kongressen gå med på att höja skuldtaket, annars blir det svårt för den federala regeringen att täcka sina egna utgifter och betala räntor på sina växande lån.

Hör hur USA påverkar Stockholmsbörsen i klippet ovan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.