USA:s drag i krisen: Fyra forskare gripna

Spänningarna mellan supermakterna eskalerar
Under fredagen greps kinesiska gästforskaren Tang Juan i Kalifornien, misstänkt för att ha undangömt sin koppling till kinesiska militären.
Foto: Juan Tang (U.S. Attorney¿s Office)
Song Chen greps av amerikanska myndigheter förra helgen. Bland bevisen mot henne finns bilder där hon uppges bära militäruniform.
Foto: US Attorneys's office
En amerikansk polis utanför det stängda konsulatet i Houston.
Foto: AARON M. SPRECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas konsulat i San Francisco.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA höjer insatserna i konflikten med Kina.

På kort tid har fyra kinesiska forskare gripits för att de dolt sina kopplingar till den kinesiska militären. 

Tidigare i veckan stängde USA det kinesiska konsulatet i Houston och gav diplomaterna 72 timmar på sig att lämna verksamheten. 

Några dagar senare kom Kinas svar: USA tvingas stänga sitt konsulat i Chengdu, rapporterar Reuters.

Samtidigt kartlägger FBI kinesiska gästforskares samröre med kinesiska militären – och på mindre än en vecka har fyra personer gripits.

Gästforskare gripna i USA

Förra helgen greps och åtalades Song Chen, en forskare vid Stanford University. Hon misstänks för att ha ljugit om sina kopplingar till den kinesiska militären när hon ansökte om visum.

Under fredagen greps gästforskaren Tang Juan, vid vid University of California, misstänkt för samma brott. Hon hade fram till dess hållit sig gömd på det kinesiska konsulatet i San Francisco.

Bland bevisen mot Tang finns en bild på henne iklädd kinesiska flygvapnets uniform, och enligt South China Morning News saknar hon diplomatisk immunitet. 

De andra två som gripits är Xin Wang i Kalifornien och Kaikai Zhao i Indiana, enligt USA:s justitiedepartement. Om de bedöms skyldiga är maxstraffet 10 år i fängelse och böter på 250 000 dollar.

Riskerar 10 år i fängelse

Amerikanska myndigheter har dessutom genomfört förhör med ytterligare 25 kinesiska medborgare.

Enligt en senior myndighetsperson som CNN har varit i kontakt med så har antalet spionfall kopplade till Kina ökat med 1 300 procent de senaste tio åren. 

– Kina har alltid gjort det här, säger källan och fortsätter:

– FBI har runt 2 000 aktiva kontraspionageutredningar med kopplingar till Kina, och vi öppnar ett nytt fall var tionde timme. 


Konsulatbråket mellan Kina och USA trappas upp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.