Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein avgår

Rod Rosenstein har lämnat in sin avskedsansökan till Donald Trump.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEIGH VOGEL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein lämnar sin post. 

Enligt Wall Street Journal har han lämnat in sin avskedsansökan till president Donald Trump.

Redan förra året kom uppgifter om hans avgång – efter ett bråk med Donald Trump. 

Enligt WSJ kommer Rod Rosenstein lämna sin post den 11 maj. 

Tidningen skriver att beskedet markerar slutet på en stormig period där Rod Rosenstein i två års tid försökt förbättra relationen mellan justitiedepartementet och Vita huset. 

Jag är tacksam för möjligheten att tjänstgöra”, skriver han i avskedsbrevet enligt WSJ. 

Donald Trump har nominerat Jeffrey Rosen till ersättare. 

Rod Rosenstein har tidigare uppgett att han planerade att avgå efter att särskilde åklagare Robert Muellers Rysslandutredning avslutats. Rod Rosenstein var den som tog beslutet att låta Mueller leda utredningen gällande rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. 

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein avgår

Redan i september förra året kom det uppgifter om att Rod Rosenstein planerade att avgå – efter ett bråk med Donald Trump. Dessförinnan hade det kommit uppgifter om att Donald Trump väntades sparka honom. 

Bakgrunden till bråket var, enligt New York Times, att Rosenstein under 2017 diskuterat avlyssning av Donald Trump för att dokumentera administrationens problem. Syftet var att kunna använda inspelningarna till att få presidenten avsatt med hjälp av konstitutionens 25:e tillägg – men Rod Rosenstein nekade till anklagelserna. 

Drygt en månad efter de första uppgifterna om bråket dementerade dock Donald Trump att han planerade att sparka sin biträdande justitieminister. 

– Jag kände inte Rod tidigare, men nu har jag lärt känna honom och vi kommer väldigt bra överens, sade Trump.