Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s besked om F16-plan till Ukraina

Det kan bli Rysslands nästa drag i Ukraina
USA:s president Joe Biden.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett F16-plan. Arkivbild.
Foto: Grzegorz Michalowski / PAP

USA kommer inte att skicka några F16-plan till Ukraina, meddelar president Joe Biden.

Politico har tidigare uppgett att amerikanska militärtoppar har försökt att övertala Pentagon om en leverans till Ukraina.

På måndagskvällen, svensk tid, meddelade USA:s president Joe Biden att landet inte kommer att skicka stridsflygplan av modell F16 till Ukraina.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Så sent som i går hävdade Politico, som hänvisade till tre olika källor, att ”en grupp” ledande personer inom den amerikanska militären försöker övertala Pentagon att skicka F16-plan till Ukraina.

Det för att ge landet understöd mot ryska missil- och drönarattacker. 

Några dagar tidigare hade Yuriy Sak, rådgivare åt Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov, bekräftat att frågan löst diskuterats.

– Fördelarna på slagfältet kommer att vara enorma om vi får dem, sa Yuriy Sak till Reuters.

Men nu ser leveransen av F16 alltså inte ut att bli av, som läget är nu.

Även varit intresserade av Gripen-plan

Just F16-plan ska ha funnits på Ukrainas ”önskelista” sedan Rysslands invasion inleddes, även om landet officiellt inte har uttryckt att stridsflygplan skulle vara ”högsta prioritet” – än så länge, enligt militära källor till Politico.

I oktober 2022 sa försvarsminister Oleksii Reznikov att landet vill ersätta sina utdaterade stridsflygplan från Sovjettiden med F16, F15 eller Gripen från Sverige.

– Om vi kunde välja nu skulle Jas 39 Gripen förmodligen bli vårt första val. Särskilt den nya uppgraderade versionen, sa  Oleksii Reznikov till Politico då.

Uppgifter: F16-leverans till Turkiet

Tidigare i januari rapporterade The Wall Street Journal att USA förbereder en försäljning av F16-plan till Turkiet.

Och att en eventuell affär skulle kunna underlätta Sveriges och Finlands pågående ansökningar om Nato-medlemskap, där ju Turkiet har sista ordet.

Affären uppgavs innefatta 40 stycken stridsplan till ett värde av 20 miljarder dollar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.