Usama bin Ladin är död

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Usama bin Ladin är död.
Han dödades i en villa utanför Pakistans huvudstad Islamabad.
President Barack Obama meddelade själv nyheten i natt från Vita huset.
Nyheten som USA väntat på i snart tio år kom sent på söndagkvällen amerikansk tid. al-Qaidas ledare Usama bin Ladin är död. Så fort nyheten spreds samlades amerikaner utanför Vita huset grindar och jublade.
President Barack Obama höll sedan ett kort anförande från Vita huset och berättade det alla ville höra.
- Rättvisa har skipats, sa den amerikanska presidenten.
Obama sa att han redan i augusti i fjol fått veta att USA möjligen hade ett spår om var bin Ladin kunde befinna sig.
Det arbetet ledde sedan fram till gårdagens aktion.
- I förra veckan gav jag klartecken till att agera, sa Obama.
Usama bin Ladin befann sig i ett villakomplex utanför Pakistans huvudstad Islamabad. Och i går gick amerikanska elitsoldater till aktion.
- Det uppstod en eldstrid och Usama bin Ladin dödades, sa Obama i natt. Ingen amerikansk soldat kom till skada.

Höjd beredskap

Han bekräftade också att USA nu har bin Ladins kropp. Det lär inte dröja länge innan vi få se bilder på liket.
Beredskapen höjdes i natt på amerikanska militärbaser runt om i världen inför reaktionen på den 54-årige bin Ladins död.
Bin Ladins död kommer inte att innebära slutet för al-Qaida men det är det hårdaste bakslaget terrororganisationen drabbats av. Det var bin Ladin som grundade al-Qaida, det har alltid varit han som varit den stora inspiratören.
Det var på hans order som USA attackerades den 11 september 2001, en attack som krävde nästan 3 000 liv. Bin Ladin lyckades fly från Afghanistan i december 2001 och tros sedan dess ha gömt sig i Pakistan.
Men det är en obehaglig överrasning för USA att han tydligen levt strax utanför landets huvudstad. De flesta spekulationer har gått ut på att han gömde sig någonstans i bergsområdena mot gränsten till Afghanistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag