Rysslands president Vladimir Putin Foto: Mikhail KlimentyevRysslands president Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev
Rysslands president Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev
Sveriges statsminister Stefan Löfven Foto: Pelle T NilssonSveriges statsminister Stefan Löfven Foto: Pelle T Nilsson
Sveriges statsminister Stefan Löfven Foto: Pelle T Nilsson

USA vill skrämma Putin med Sverige

Publicerad

USA betraktar Sverige som en byggsten i en stark mur för att skrämma Ryssland.

– Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan kom­ma in och skrämmas och föroläm­pa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta, säger James Townsend som är statssekreterare i USA:s försvarsdepartement i en intervju med Dagens Nyheters Mikael Holmström.

USA:s regering skulle bli glad över att ha Sverige med i Nato, säger Townsend också.

Statsekreteraren James Townsend på besök i Stockholm och enligt DN visar det han säger under besöket hur snabbt USA:s försvarsdepartement Pentagon svängt när det gäller Rysslands militära styrka. För två och ett halvt år sedan sade en amerikansk general: ”Ryssland är ett diplomatiskt problem, inte ett militärt.”

I dag säger James Townsend att Ryssland är ett hot som han beskriver som både olyckligt och tragiskt.

"Måste stå enade"

Han säger också att Putin har blivit oberäknelig och gjort saker som USA trodde hörde till det förflutna och ger exemplen att Ryssland tagit delar av Geor­gien, Krim och gått in i Ukraina

– Detta är en tid när vi måste stå enade tillsammans. Nato måste stå starkt, vi måste ha starka partner som Sverige och Finland. Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan kom­ma in och skrämmas och föroläm­pa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta.

Kommer Sverige och Västeuropas demokratier att hinna ifatt Rysslands snabba upprustning, frågar Mikael Holmström i DN.

– Absolut. Sverige gör det redan nu, i form av den kapacitet ni tillför militärt och i form av era mänskliga resurser för att lösa problem. Ni är redan där. Sverige är en byggsten i den starka muren när det gäller avskräckning.

Han kommenterar också påståenden om att Nato skulle kunna tvinga Sverige att ta emot kärnvapen vid närmare samarbeten som till exempel i det nu aktuella värdlandsavtalet om ett utökat samarbete mellan Sverige och Nato.

Vill ha Sverige i Nato

Ett avtal som ska beslutas av riksdagen.

Enligt Towsend är det helt enkelt inte sant, han säger även att inte Nato tvingar någon att göra någonting och då Sverige inte är Natomedlem så kommer inte Nato till Sverige och tvingar Sverige att göra något.

Och om Sverige borde gå med i Nato vill han inte lägga sig i utan menar att Sverige ska bestämma självt och det i sin egen takt.

Men USA skulle bli jätteglada att ha Sverige vid Natos bord säger han också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag