Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA vill skrämma Putin med Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rysslands president Vladimir Putin
Foto: Mikhail Klimentyev
Sveriges statsminister Stefan Löfven
Foto: Pelle T Nilsson

USA betraktar Sverige som en byggsten i en stark mur för att skrämma Ryssland.

– Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan kom­ma in och skrämmas och föroläm­pa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta, säger James Townsend som är statssekreterare i USA:s försvarsdepartement i en intervju med Dagens Nyheters Mikael Holmström.

USA:s regering skulle bli glad över att ha Sverige med i Nato, säger Townsend  också.

Statsekreteraren James Townsend på besök i Stockholm och enligt DN visar det han säger under besöket hur snabbt USA:s försvarsdepartement Pentagon svängt när det gäller Rysslands militära styrka. För två och ett halvt år sedan sade en amerikansk general: ”Ryssland är ett diplomatiskt problem, inte ett militärt.”

I dag säger James Townsend att Ryssland är ett hot som han beskriver som både olyckligt och tragiskt.

"Måste stå enade"

Han säger också att Putin har blivit oberäknelig och gjort saker som USA trodde hörde till det förflutna och ger exemplen att Ryssland tagit delar av Geor­gien, Krim och gått in i Ukraina

– Detta är en tid när vi måste stå enade tillsammans. Nato måste stå starkt, vi måste ha starka partner som Sverige och Finland. Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan kom­ma in och skrämmas och föroläm­pa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta.

Kommer Sverige och Västeuropas demokratier att hinna ifatt Rysslands snabba upprustning, frågar Mikael Holmström i DN.

– Absolut. Sverige gör det redan nu, i form av den kapacitet ni tillför militärt och i form av era mänskliga resurser för att lösa problem. Ni är redan där. Sverige är en byggsten i den starka muren när det gäller avskräckning.

Han kommenterar också påståenden om att Nato skulle kunna tvinga Sverige att ta emot kärnvapen vid närmare samarbeten som till exempel i det nu aktuella värdlandsavtalet om ett utökat samarbete mellan Sverige och Nato.

Vill ha Sverige i Nato

Ett avtal som ska beslutas av riksdagen.

Enligt Towsend är det helt enkelt inte sant, han säger även att inte Nato tvingar någon att göra någonting och då Sverige inte är Natomedlem så kommer inte Nato till Sverige och tvingar Sverige att göra något.

Och om Sverige borde gå med i Nato vill han inte lägga sig i utan menar att Sverige ska bestämma självt och det i sin egen takt.

Men USA skulle bli jätteglada att ha Sverige vid Natos bord säger han också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.