Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA: "Vi vill verkligen fånga den här killen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De senaste 28 åren har David A Hemler varit en av det amerikanska flygvapnets mest efterlysta personer.

Amerikanen David A Hemler deserterade från det amerikanska flygvapnet och har levt i Sverige i 28 år.

Han har varit efterlyst sedan dess - och USA har inte gett upp jakten på honom.

– Vi vill verkligen fånga den här killen, säger Linda J. Card, talesperson för flygvapnets utredningsavdelning, till New York Times.

Det var Dagens Nyheter som i veckan berättade historien om amerikanen David A Hemler från Pennsylvania.

Han berättade att han deserterade från det amerikanska flygvapnet när han var stationerad i tyska Augsburg och liftade till Sverige där han byggt upp ett nytt liv i hemlighet.

De senaste 28 åren har han varit en av det amerikanska flygvapnets mest efterlysta personer. Och trots att det har tagit så pass lång tid vill de fortfarande ha tag på honom.

Tillgång till topphemlig information

Enligt New York Times hade han tillgång till topphemlig information som rörde hemliga amerikanska operationer riktade mot Ryssland.

– Vi vill verkligen fånga den här killen, säger Linda J. Card, talesperson för flygvapnets utredningsavdelning, till New York Times.

"Förfölja dig resten av livet"

David A Hemler bor nu i Uppsala med sin svenska fru och deras två små barn. Hans familj i USA trodde att han hade tagit livet av sig. När de nu har förstått att deras son och bror lever vill de att flygvapnet ska lägga ner jakten på honom.

Men det kanske inte är så lätt.

– Om du någon gång har flytt från militären och deserterat så kommer det förfölja dig resten av livet, säger James Dillard, talesperson för flygvapnets utredningsavdelning, till New York Times.

Sverige har inget utlämningsavtal med USA när det gäller politiska flyktingar eller personer som flyr från militären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.