Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA val 2020: Demokraternas viktigaste kandidater

Frida Stranne om Pete Buttigiegs oväntade ledning
Donald Trump, Pete Buttigieg, Bernie Sanders och Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Joe Biden. Bilden är ett montage. Foto: TT/AP/SHUTTERSTOCK
Montage: Helén Rasmusen

Demokraterna i USA är mitt i processen att välja vem som ska utmana Donald Trump i presidentvalet 3 november 2020.

Blir det en veteran eller en rookie?

Här får du veta mer om de fem viktigaste kandidaterna.

Har den unga uppstickaren från Indiana, 38-årige Pete Buttigieg, en chans? Efter röstkaoset i Iowa under starten av primärvalssäsongen i februari visade det sig att han ligger bra till. Eller blir det någon av veteranerna Bernie Sanders, 77, Elizabeth Warren, 70, eller Joe Biden, 77?

Efter det första nomineringsvalet i Iowa var det fem kandidater som dominerade, men totalt finns elva demokratiska kandidater som vill försöka bli ny president i USA vid valet i november.

https://datawrapper.dwcdn.net/GLrZL/1/

Bernie Sanders vann i New Hampshire

När resultaten blev klara från primärvalet i New Hampshire visade det sig att Bernie Sanders vann med 25,8 procent av rösterna. Tvåa kom Pete Buttigieg, som fick 24, 5 procent och trea blev Amy Klobuchar med 19,9 procent.

Här är de viktigaste kandidaterna som ställer upp för Demokraterna.

Bernie Sanders, 77

Bernie Sanders vill utmana Donald Trump.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Bernie Sanders är senatorn som utmanade Hillary Clinton 2016 och har lång politisk karriär bakom sig. Bernie Sanders kallar sig själv för politiskt oberoende, men ställde upp som presidentkandidat redan 2016. Förespråkar en politik som liknar den klassiska nordiska socialdemokratin, bland annat när det gäller vården.

Med amerikanska mått mätt är han långt ut på vänsterkanten, och med sin radikala politik lockade han många förstagångsväljare 2016.

Det finns frågetecken kring Sanders hälsa, och han har opererats för hjärt- och kärlproblem i oktober 2019.

Citat: ”Demokratisk socialism innebär att vi måste skapa en ekonomi som fungerar för alla, inte bara de riktiga rika.”

Pete Buttigieg, 38

Har uppstickaren Pete Buttigieg en chans? Efter röstkaoset i Iowa under starten av primärvalssäsongen visade det sig att han ligger bra till.
Foto: ORLANDO SENTINEL/TNS/ABACA /STELLA PICTURES/

Pete Buttigieg är ett mycket spännande namn, enligt många bedömare i USA. Orsakerna är många: han är ung, bara 38, och anses karismatisk och personlig. Han vet hur man pratar som en vanlig person - en underskattad egenskap i ett fält fyllt med högröstade senatorer. Han står för en progressiv politik, men inte lika radikal som till exempel Bernie Sanders.

Hans cv är brett och anmärkningsvärt: har studerat vid Harvard och Oxford, är krigsveteran från Afghanistan, öppet homosexuell och har under åtta år varit borgmästare i South Bend, Indiana. Han är språkbegåvad, förutom engelska har han hörts tala norska, spanska, franska, italienska, maltesiska, arabiska och dari, en variant av persiska som talas i Afghanistan.

Citat: ”Jag är redo att utmana presidenten när det gäller ekonomin eftersom jag kommer från den exakta typ av industrimiljö i Mellanvästern som han låtsas tala till och ändå vänder ryggen till.”

Joe Biden, 77

Joe Biden är en av Demokraternas mest rutinerade kandidater.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden var tidigare senator i 36 år och vicepresident i åtta år vid sidan av Barack Obama. En av favoriterna, och väldigt omtyckt och respekterad internt i partiet. En av de mer kända politikerna i konkurrens med Bernie Sanders. Hans politik beskrivs som klassisk demokratisk, vilket kan tala för hans chanser att vinna tillbaka de arbetarklassväljare som gått till Trump.

Hans långa politiska karriär och nära kopplingar till Hillary Clinton och Obama gör att han ses som en del av det politiska etablissemanget, vilket kan vara en stor nackdel i dagens politiska klimat.

Citat: ”Det här är Förenta staterna. Det har aldrig funnits tid då vi har bestämt oss för något och inte kunnat göra det. ... Det finns enorma, enorma möjligheter när vi blir av med Donald Trump.”

Elizabeth Warren, 70

Elizabeth Warren kandiderar inför presidentvalet i USA 2020.
Foto: KRISTOPHER RADDER / AP TT NYHETSBYRÅN

Elizabeth Warren är advokat, professor i juridik och senator sedan 2012. Tillsammans med Joe Biden och Bernie Sanders är Warren den mest profilerade kandidaten. Har sedan 2016 varit uttalad Trump-motståndare, och fått mycket medial uppmärksamhet.

Efter att hon pratat om sitt ursprung i den amerikanska ursprungsbefolkningen hamnade hon i blåsväder. President Trump kallade henne Pocahontas, efter Disneyfilmen, och när Warren såg sig tvingad att med DNA-test visa att hon hade rätt fick hon kritik av stamförbundet Cherokee Nation. Detta, tillsammans med att hon ses som en del av den politiska eliten, kan göra att hon får svårt att få ett folkligt stöd.

Citat: ”Vi står alla i enorm skuld till president Obama, som i grunden förändrade hälso- och sjukvården i USA och fick detta land att lova hälso- och sjukvård för varje människa. Och nu är frågan: hur kan vi bäst förbättra detta? ”

Amy Klobuchar, 59

Amy Klobuchar är en av få kvinnor som vill bli Demokraternas val av presidentkandidat.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Amy Klubuchar är en jurist och politiker som valdes in i senaten 2006. Hon har gjort stor succé i sin hemstat Minnesota med sin kompromissvilliga politik, som drar mycket mot mitten av det politiska spektrumet. 

Det som talar emot henne är enligt analytiker att hon kan ha väldigt svårt att mobilisera unga väljare på det sätt som till exempel Bernie Sanders gör.

Citat: ”Jag vill inte bli president för halva USA, jag vill bli president för hela USA.”

Citaten kommer från en tv-sänd debatt mellan de demokratiska kandidaterna. 

De andra demokraterna som kandiderar

• Michael Bennet, 55.

Jurist och senator från Colorado. Valdes in i senaten 2009 och återvaldes både 2010 och 2016.

• Michael Bloomberg, 77.

Affärsman och tidigare borgmästare i New York. 

• John Delaney, 56.

Advokat, affärsman och tidigare kongressledamot under tre perioder.

• Tulsi Gabbard, 38.

Krigsveteran från Irak och kongressledamot sedan 2012.

• Deval Patrick, 63.

Jurist, politiker och affärsman som i åtta år varit guvernör i Massachusetts. 

• Tom Steyer, 62.

Miljardär, affärsman och miljöaktivist som stöttade såväl Barack Obama som Hillary Clinton, i deras kampanjer.

• Andrew Yang, 45.

Affärsman och jurist som fick flera utmärkelser av Vita huset under president Barack Obama.

Se Elizabeth Warren: ”Nästa president blir en kvinna”

Presidentkandidaten efter kaoset med rösträkningen i Iowa
https://datawrapper.dwcdn.net/hC9tn/1/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.