Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Vaccin kan vara klart i början av november

Sveriges vaccinsamordnare vill ha tillgång till vaccin så tidigt som möjligt.
Foto: IGOR GOLOVNIOV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
USA:s president Donald Trump.Foto: GERRY BROOME / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s smittskyddsmyndighet CDC uppger att ett vaccin kan vara redo i början av november.Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Kampen för att få fram ett fungerande och säkert coronavaccin pågår runtom i världen.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC uppmanar landets 50 delstater att göra sig redo för ett vaccin redan i början av november, skriver New York Times.

CDC skickade ut riktlinjerna i förra veckan. Syftet är att förbereda delstaternas vårdmyndigheter på att börja vaccinera vårdanställda och riskgrupper i månadsskiftet oktober-november.

Landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har nyligen sagt att ett vaccin kan komma att börja användas för vissa grupper redan innan de kliniska testerna är avslutade, skriver New York Times. Förutsatt att preliminär data är tillräckligt lovande.

Expert: Politisering av folkhälsan

USA med över 184 000 dödsfall har inte coronasmittan under kontroll.

Kritiker oroar sig för att Trumps regering skyndar på processen för att ha ett vaccin klart före presidentvalet, den 3 november.

Saskia Popescu, epidemiolog baserad i Arizona, säger till New York Times att ett så tidigt vaccin kanske inte är säkert, att tidsplanen är ”djupt oroande” och ett tecken på en politisering av folkhälsan.

– Det är svårt att inte se detta som ett försök att få ut ett vaccin före valet, säger hon till tidningen.

”Klart i början av november”

CDC:s riktlinjer skickades till samtliga delstater samt storstäderna New York, Chicago, Philadelphia, Houston och San Antonio den 27 augusti.

Dokumenten innehåller information för att distribuera två, icke namngivna, vaccinkandidater.

Enligt CDC kan en begränsad mängd covid-19-vaccin vara ”klart i början av november”, skriver New York Times.

Förutom vårdpersonal ska bland annat personer över 65 år och minoriteter – som drabbats särskilt hårt av viruset – prioriteras i början.

Oväntade vändningen – Sverige går bättre än andra länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.