Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige utvisar rysk diplomat efter förgiftningen av ex-spionen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryske ex-spionen Sergej Skripal.
Pressmeddelande från Vita huset.
Foto: Pressmeddelande
Donald Trump.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Vladimir Putin.
Foto: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Sverige utvisar en rysk diplomat efter nervgasattacken i brittiska Salisbury – och följer USA, Kanada och ett antal europeiska länder.

– Det finns inga andra förklaringar än att det skulle vara Ryssland, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Moskva har svarat med att utvisa 60 amerikanska diplomater.

Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom nervgasattacken mot en rysk ex-spion och hans dotter den 4 mars i brittiska Salisbury men Ryssland förnekar all inblandning. 

– Ryssland är inte skyldigt, har utrikesminister Sergej Lavrov sagt.

USA utvisar nu 60 ryska diplomater och hävdar att 12 av dem är spioner. 48 ryssar inom underrättelsetjänsten och 12 inom FN har en vecka på sig att lämna USA och det ryska konsulatet i Seattle, nära en amerikansk marinbas, ska stängas. 

Europeiska länder utvisar ryska diplomater 

Storbritannien har tidigare utvisat 23 ryska diplomater. Nu gör flera EU-länder samma sak i solidaritet. Sverige utvisar en rysk diplomat. 

– Vi anser att det här är ett angrepp mot den europeiska säkerhetsordningen och ett helt oacceptabelt beteende från rysk sida. Det finns inga andra förklaringar än att det skulle vara Ryssland som ligger bakom det här. Tills vi har fått svar på frågorna som Storbritannien har ställt så menar vi att det är viktigt att vi markerar, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Expressen TV.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelande.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger i ett uttalande att man stöder beslutet:

– Moderaterna anser däremot inte att det bör stanna vid detta utan anser att Sverige bör vidta ytterligare åtgärder, och då främst se på sanktionsmöjligheterna.

Kanada, Frankrike, Tyskland och Polen utvisar vardera fyra ryska diplomater och Litauen och Tjeckien vardera tre. Danmark, Italien, Nederländerna och Albanien utvisar två vardera. Både Norge, Rumänien, Finland, Kroatien, Estland och Lettland utvisar en person. Ukraina utvisar 13 ryska diplomater. Island har meddelat att landets diplomater kommer att bojkotta sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

Enligt brittiska utrikesdepartementet är utvisningarna det största, kollektiva antalet utvisningar av ryska ”spioner” någonsin hittills, skriver TT.

Rysslands svar: Utvisar 60 amerikaner

USA:s Rysslandsambassadör protesterar mot utvisningarna. Enligt honom förstör USA det lilla som finns kvar av deras relationer. Som svar utvisar Ryssland 60 amerikaner med diplomatiska uppdrag och kommer svara på andra länders utvisningar. Landet har redan utvisat 23 brittiska diplomater.

Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev kommenterar anklagelserna i Expressen TV:

– Vi tycker att beslutet saknar några som helst belägg. Det är grundlöst. Det är bara att beklaga. Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa så kallad solidaritet duger inte tycker jag i diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial, man måste ha bra belägg för att fatta sådana här allvarliga beslut. Det kommer svarsåtgärder. Ryssland kommer alltid svara på ett respektive sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.