Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA tror att de kan ha dödat al-Qaida-ledare

Hör hemliga inspelningen från en middag.
Graffiti på en mur i Jemen som visar en drönare och en fredsduva i en yin och yang-symbol.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump har ännu inte bekräftat officiellt att USA dödat al-Qaida-ledaren i Yemen.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES

USA är inte säkra – men de ”tror” att de kan ha dödat den al-Qaida-ledaren Qassim al-Rimi under en drönarattack i förra månaden, rapporterar New York Times

Attacken ägde rum efter att USA hade spårat honom i månader, enligt myndighetspersoner som tidningen talat med. 

New York Times har talat med tre olika amerikanska myndighetspersoner som tror att Qassim al-Rimi, ledare för terrorgruppen al-Qaida i Yemen dödades av USA i januari förra månaden. 

Ledaren ska ha spårats och övervakats från luften i månader innan den dödliga drönarattacken. 

Donald Trumps kryptiska twittrande

Men även om myndighetspersonerna är övertygade om att Qassim al-Rimi miste livet är dödsfallet ännu inte bekräftat och man avvaktar därför att göra ett uttalande. 

Jemen-grenen av al-Qaida anses vara en av de mest potenta delarna av terrorgruppen. Gruppen tros fortfarande ha som målsättning att attackera mål i USA och Europa. Men frekventa amerikanska luftangrepp mot gruppens bombtillverkare och engelsktalande propagandapersoner har försvagat dess förmåga, enligt New York Times.  

President Donald Trump har under lördagen retweetat nyheten, och publicerat en bild där han gör en golfsving, men inte bekräftat terrorledarens död. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1223640662689689602

al-Qaidas grundare Usama bin Ladin 

al-Qaidas fundament grundlades av saudiern Usama bin Ladin 1988 i kampen mot den sovjetiska invasionen av Afghanistan. 

Under 1990-talet kom gruppen att inrikta sig på terroraktioner och meddelade 1998 att det var varje muslims plikt att döda amerikaner och deras allierade. 

Attackerna, mot bland annat, den amerikanska ambassaden i Nairobi 1998, kulminerade i 11 september-attacken mot World Trade Center i New York 2001. 

Usama bin Ladin dödades av en amerikansk specialstyrka, Seal Team Six, som tog sig in i hans betongbunker i pakistanska Abbottabad den 2 maj 2011 och sköt honom i huvudet.  

Här är kandidaterna som ska utmana Trump

Det amerikanska primärvalet drar i gång natten till tisdag, då ett nomineringsmöte sker i Iowa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.