Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA: Terrorgruppen IS säljer olja via Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
David Cohen.
Foto: Kevin Lamarque

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har på kort tid blivit en av världens rikaste terrorgrupper. Bara genom att sälja råolja från oljefält i Syrien och Irak tjänar jihadiströrelsen en miljon dollar per dag, enligt USA:s finansdepartement.

– Vi har inga hemliga vapen för att tömma IS kistor över en natt. Det kommer att bli en utdragen kamp och vi är bara i början av den, säger David Cohen, biträdande finansminister i USA och ansvarig för terrorfrågor på departementet, enligt AFP.

Samtidigt anklagar han USA:s allierade för inblandning i de smutsiga affärerna. Enligt Cohen har oljan sålts "via en rad mellanhänder, en del från Turkiet". Även irakiska kurder pekas ut, liksom Syriens president Bashar al-Assad.

Turkiet avvisar anklagelserna i skarpa ordalag.

– Vi förväntar oss att våra allierade delar med sig av sina underrättelser snarare än att anklaga Turkiet, säger UD-talespersonen Tanju Bilgiç till Financial Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.