Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: Terrorgruppen IS säljer olja via Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
David Cohen.
Foto: Kevin Lamarque

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har på kort tid blivit en av världens rikaste terrorgrupper. Bara genom att sälja råolja från oljefält i Syrien och Irak tjänar jihadiströrelsen en miljon dollar per dag, enligt USA:s finansdepartement.

– Vi har inga hemliga vapen för att tömma IS kistor över en natt. Det kommer att bli en utdragen kamp och vi är bara i början av den, säger David Cohen, biträdande finansminister i USA och ansvarig för terrorfrågor på departementet, enligt AFP.

Samtidigt anklagar han USA:s allierade för inblandning i de smutsiga affärerna. Enligt Cohen har oljan sålts "via en rad mellanhänder, en del från Turkiet". Även irakiska kurder pekas ut, liksom Syriens president Bashar al-Assad.

Turkiet avvisar anklagelserna i skarpa ordalag.

– Vi förväntar oss att våra allierade delar med sig av sina underrättelser snarare än att anklaga Turkiet, säger UD-talespersonen Tanju Bilgiç till Financial Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.