USA:s taktik för att fria ASAP Rocky avslöjas i läckt brev

Rättegången avslutades på fredagen
ASAP Rocky får lämmna häktet i väntan på dom.
Foto: VINCENZO LANDI / REX/IBL
Donald Trump vill se Rocky frigiven.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Robert O'Brien.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I samband med rättegången mot ASAP Rocky skickade USA:s regering ett brev där Sverige varnas för ”negativa konsekvenser” i relationen mellan länderna om anklagelserna mot stjärnan inte löses snabbt.

Det rapporterar CNN som tagit del av brevet – och av Sveriges avvisande svar.

Rättegången mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och hans två vänner avslutades i Stockholms tingsrätt på fredagen efter tre dagars förhandlingar. Männen står åtalade för misshandel av en 19-årig man efter ett gatubråk i centrala Stockholm 30 juni. 

Stort jubel utbröt i rättssalen när domaren Per Lennerbrant på fredagen meddelade att de tre släpps ur häktet i väntan på dom som meddelas 14 augusti.

Donald Trumps gisslanexpert och ambassadör Robert O'Brien var på plats i Stockholm under rättegången. I onsdags skickade han ett brev till den svenska åklagarmyndigheten, med krav som Expressen tidigare har rapporterat om.

Nu väljer den amerikanska kanalen CNN att publicera brevväxlingen mellan O'Brien och riksåklagare Petra Lundh.

Hotell i stället för häktet

I brevet lyfter O'Brien ASAP Rockys åtal om misshandel, samt rapparens misstänkta medbrottslingars. I Brevet begär USA ett ”omedelbart humanitärt frisläppande från Kronobergshäktet”.

Man begär också att rapparen ska få spendera sin tid fram till domen på ett hotell i Stockholm i stället för i häktet. I brevet understryks att USA vill se att fallet mot ASAP Rocky blir färdigt som snabbt som möjligt ”för att undvika potentiella negativa konsekvenser i relationen mellan USA och Sverige”.

Riksåklagare Petra Lundh svarar på gisslanexperterns brev. 

”När en person är åtalad och fallet tas inför domstol kan bara domstolen bestämma, under eller efter rättegången, huruvida man ska eller inte ska släppa personen för skyddstillsyn”, skriver riksåklagare Petra Lundh som svar till O'Brien, enligt CNN.

Jag kan inte och kommer därför inte att göra något för att möta din förfrågan”, fortsätter hon.

Donald Trump nöjd

O'Briens brev skickades den 31 juli och svaret från åklagarmyndigheten kom den 1 augusti.

President Donald Trump var nöjd över att ASAP Rocky på fredagen släpptes fri i väntan på dom.

”ASAP Rock släppt från fängelset och är på väg hem till USA från Sverige. Det var en tung vecka, kom hem så snabbt som möjligt ASAP!”, skriver Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1157345692517634049

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.