Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA: Syriska regimen kan ha använt kemvapen igen

Syriens president Bashar al-Assad. Foto: SANA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rök efter bombningar i Idlib. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det amerikanska utrikesdepartementet ser tecken på att den syriska regimen återigen har använt kemiska vapen i det krigshärjade landet.

– Vi upprepar vår varning att om Assad-regimen använder kemvapen, kommer USA och våra allierade att svara snabbt och passande, säger talespersonen Morgan Ortagus.

Enligt utrikesdepartementet kan den syriska regimen, med presidenten Bashar al-Assad i spetsen, ha utfört en klorinattack i nordvästra Syrien i söndags morse.

– Vi samlar fortfarande ihop information om den här händelsen, säger talespersonen på amerikanska UD Morgan Ortagus enligt Reuters.

Vapenstillestånd har rått i Idlib, i den nordvästra delen av landet, och därför är USA starkt kritiskt mot att den syriska regimen återigen kan ha använt kemiska vapen.

”USA upprepar sin varning”

Området är också ett av de sista och starkaste för rebellstyrkorna i landet.

– USA upprepar sin varning, som först gjordes av president Trump i september 2018, att en attack mot Idlib skulle leda till en vårdslös upptrappning som riskerar att destabilisera regionen, säger Morgan Ortagus.

Den syriska regimen har använt kemiska vapen flera gånger de senaste åren. I april 2018 dog minst 70 människor i en misstänkt gasattack i Douma.

USA har bombat Syrien både 2017 och 2018 på grund av regimens användning av kemiska vapen, skriver CNN.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!