USA straffar Ryssland för behandlingen av Navalnyj

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Aleksej Navalnyj.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK
Vladimir Putin.
Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA

USA inför sanktioner mot sju ryska myndighetspersoner efter förgiftningen och fängslandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj. 

De inför även sanktioner mot ryska företag som kopplas till tillverkning av kemiska vapen. 

– Vi förväntar oss att relationen med Ryssland kommer fortsätta vara en utmaning. Vi är beredda på det, säger Jen Psaki, pressekreterare för Vita huset, till nyhetsbyrån AP

På tisdagen riktade USA sanktioner mot Ryssland som svar på mordförsöket och fängslandet av den ryska oppositionspolitikern och regimkritikern Aleksej Navalnyj. 

Sanktionerna riktas mot sju ryska tjänstemän, på mellannivå och högre nivå, som pekas ut som direkt inblandade i förgiftningen av Navalnyj med det ryska nervgiftet novitjok, rapporterar AP.  

Samtidigt meddelade USA sanktioner mot över ett dussin ryska bolag som pekas ut för att tillverka biologiska och kemiska vapen. 

Även EU valde att utöka sina sanktioner mot Ryssland under tisdagen.  

Navalnyj dömdes nyligen till två års fängelse för att ha undvikit att återrapportera till sin övervakare inom ramen för en villkorlig dom – kruxet var att Navalnyj då låg i koma till följd av en giftattack i augusti 2020.

Ryssland svarar: ”Tänk efter”

Nu slår den ryska regeringen tillbaka i ett uttalande. De menar att sanktioner från väst inte kommer bita på Ryssland.

– De som fortsätter att förlita sig på den typen av tilltag borde tänka efter; når de sina mål genom den typen av agerande?, säger Dmitry Peskov, talesperson för Kreml, enligt AFP.

– Svaret är uppenbart tydligt, de når inte sina mål, fortsätter han.

Navalnyjs fängelsestraff kortas – ska sitta 2,5 år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.