Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA släpper hemliga uppgifter om intrånget

President Barack Obama gav i december order om ett en utredning skulle genomföras av misstankarna om att Ryssland försökt påverka valresultatet i höstens presidentval. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
<p>Donald Trump har ifrågasatt uppgifterna.</p>Foto: Gerry Broome / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Toru Hanai / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. USA har beslutat att släppa tidigare hemliga uppgifter om Rysslands misstänkta dataintrång under valkampanjen.

Rapporten offentliggörs på måndag, rapporterar NPR.

Misstankarna om att Ryssland ska ha varit involverad i läckan av uppgifter om Demokratiska partiet under valkampanjen har redan fått allvarliga konsekvenser. De har inte bara resulterat i diplomatiska sanktioner eller hot om sådana mellan länderna, utan även eskalerat i en infekterad konflikt mellan säkerhetstjänsterna och den tillträdande presidenten Donald Trump.

CIA slog tidigt fast att Ryssland hade varit inblandade – men Trump har flera gånger ifrågasatt uppgifterna.

Görs offentlig på måndag

Nu rapporterar NPR:s säkerhetskorrespondent Mary Louise Kelly på sin Twitter att en version av de tidigare hemligstämplade uppgifterna ska göras offentlig i en rapport på måndag eftermiddag, lokal tid. En källa uppger för NPR att det kommer att finnas tre versioner av rapporten: en offentlig, en hemligstämplad samt en version som kommer att vara kraftigt redigerad. Uppdelningen görs för att delar av det känsliga innehållet ska skyddas.

President Barack Obama gav i december order om ett en utredning skulle genomföras av misstankarna om att Ryssland försökt påverka valresultatet i höstens presidentval.

Kommit över bevis

Tre personer inom den amerikanska underrättelsetjänsten uppger för nyhetsbyrån Reuters att de har kommit över bevis för att Ryssland tillhandahåll material till Wikileaks genom en tredje part, som innehöll uppgifter från demokraternas hackade konton. De menar att Ryssland inte bara blandade sig i valet – utan även hjälpte Donald Tump att vinna valet, skriver The Independent.

Donald Trump, som de senaste dagarna öppet kritiserat de amerikanska underrättelsetjänsterna, ska under fredagen få information om misstankarna och bevisen av cheferna för CIA och FBI samt den nationella underrättelsechefen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.