Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA skickar tusen militärer till Gotland

Tusen amerikanska militärer deltar i övningen Aurora. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Tomasz Waszczuk / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Visby, Gotland.
Foto: Johanna Lundholm

USA skickar 1 000 militärer till den svenska försvarsövningen Aurora på Gotland, uppger Dagens Nyheter.

– Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktigt - inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen, säger den amerikanske generalen David Perkins till DN.

Den här veckan har den amerikanske armégeneralen David Perkins varit på Gotland för att inspektera ön inför september månads stora militärövning med över 19 000 deltagare.

Enligt DN kommer USA att ha med 1 000 man i den försvarsövningen.

"Gotland ger tillgång till Nordatlanten"

– Vi kommer att vara här under Aurora-övningen med armé- och marinstridskrafter. Besöket har gett mig en bra grund för vad som finns här och de framtida planerna. Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktigt - inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen. Ön är en grundbult inte bara för Östersjön utan den ger även tillgång till Nordatlanten, säger David Perkins till tidningen.

Sverige behöver rusta upp Gotlands nedmonterade försvarsanläggningar inte minst sedan oron vid Östersjön ökat i och med Rysslands intåg på Krim i Ukraina. Gotland är en strategiskt viktig utgångspunkt som behöver kunna försvaras.

Amerikanska attackhelikoptrar på plats

Enligt DN ska USA:s marinkår ha ett helt kompani med militärer utrustade med terränggående Humvee-bilar. Dessutom ska attackhelikoptrar av typen Apache och tre transporthelikoptrar av typen Chinook ingå i övningen. Amerikanska flottan ska även ha två jagare på plats med totalt omkring 700 man.

– Gotland är som ett osänkbart hangarfartyg mitt i Östersjön. Att kaptenen på det fartyget är vår goda vän Sverige är till stor nytta för oss. För mig som soldat understryker det vikten av att kunna kontrollera och hålla terräng så att vi kan påverka läget i luften och på havet. Det är en unik kapacitet som är omistlig i den här delen av världen, säger David Perkins till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.