Tusen amerikanska militärer deltar i övningen Aurora. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomasz Waszczuk / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNTusen amerikanska militärer deltar i övningen Aurora. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomasz Waszczuk / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusen amerikanska militärer deltar i övningen Aurora. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomasz Waszczuk / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Visby, Gotland. Foto: Johanna LundholmVisby, Gotland. Foto: Johanna Lundholm
Visby, Gotland. Foto: Johanna Lundholm

USA skickar tusen militärer till Gotland

Publicerad

USA skickar 1 000 militärer till den svenska försvarsövningen Aurora på Gotland, uppger Dagens Nyheter.

– Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktigt - inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen, säger den amerikanske generalen David Perkins till DN.

Den här veckan har den amerikanske armégeneralen David Perkins varit på Gotland för att inspektera ön inför september månads stora militärövning med över 19 000 deltagare.

Enligt DN kommer USA att ha med 1 000 man i den försvarsövningen.

"Gotland ger tillgång till Nordatlanten"

– Vi kommer att vara här under Aurora-övningen med armé- och marinstridskrafter. Besöket har gett mig en bra grund för vad som finns här och de framtida planerna. Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktigt - inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen. Ön är en grundbult inte bara för Östersjön utan den ger även tillgång till Nordatlanten, säger David Perkins till tidningen.

Sverige behöver rusta upp Gotlands nedmonterade försvarsanläggningar inte minst sedan oron vid Östersjön ökat i och med Rysslands intåg på Krim i Ukraina. Gotland är en strategiskt viktig utgångspunkt som behöver kunna försvaras.

Amerikanska attackhelikoptrar på plats

Enligt DN ska USA:s marinkår ha ett helt kompani med militärer utrustade med terränggående Humvee-bilar. Dessutom ska attackhelikoptrar av typen Apache och tre transporthelikoptrar av typen Chinook ingå i övningen. Amerikanska flottan ska även ha två jagare på plats med totalt omkring 700 man.

– Gotland är som ett osänkbart hangarfartyg mitt i Östersjön. Att kaptenen på det fartyget är vår goda vän Sverige är till stor nytta för oss. För mig som soldat understryker det vikten av att kunna kontrollera och hålla terräng så att vi kan påverka läget i luften och på havet. Det är en unik kapacitet som är omistlig i den här delen av världen, säger David Perkins till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag