Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA ska i hemlighet ha utvisat spionerande kinesiska diplomater

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Två kinesiska tjänstemän ska ha lyckats ta sig in på en amerikansk militärbas. Foto: Colourbox

USA uppges ha utvisat två tjänstemän vid Kinas ambassad i Washington i hemlighet.

Orsaken till att de utvisades ska ha varit att tjänstemännen lyckades ta sig in på en amerikansk militärbas. 

Enligt källor med insyn i fallet är utvisningen tecken på ett allt intensivare kinesiskt ”testspionerande” mot militära installationer i USA, rapporterar Dagens Nyheter.

Händelsen inträffade enligt New York Times i september i år. De kinesiska ambassadtjänstemännen ska tillsammans med sina fruar ha tagit sig fram till en vaktpost utanför en militärbas i delstaten Virginia. När de fyra kom fram till den bevakade grinden uppmanades de av en vakt att gå igenom den, för att sedan vända om och gå ut igen – i enlighet med den procedur som gäller i sådana situationer.

Men kineserna vände inte om utan fortsatte i stället in mot själva basen. När de stoppades hävdade tjänstemännen att de inte hade förstått instruktionerna på engelska som vakten gav dem.

Utvisningen uppges vara den första på över 30 år i sitt slag

Företrädare för Trumpadministrationen säger till New York Times att agerandet förmodligen handlade om att testa säkerheten vid anläggningen. Utvisningen av tjänstemännen har inte gått att få bekräftad – varken från amerikanska UD, Kinas Washingtonambassad eller UD i Peking. 

Utvisningen uppges vara den första på över 30 år där kinesiska diplomater misstänkta för spioneri i USA tvingats lämna landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.