Vita huset i Washington och Wikileaksgrundare Julian Assange. Foto: AP
Vita huset i Washington och Wikileaksgrundare Julian Assange. Foto: AP

USA ska ha beordrat diplomater att spionera

Publicerad
Uppdaterad
USA har enligt de hemliga dokumentet som Wikileaks kommit över beordrat sina diplomater att spionera på såväl fiender som allierade. Det ska enligt The Guardian röra sig om ett globalt spionnätverk där de amerikanska diplomaterna fått instruktioner om att inhämta information om de människor de träffar i sina värdländer. Enligt dokumenten ska också amerikanska tjänstemän uppmanats att spionera på FN:s ledare.
Amerikanska myndigheter har tidigare i veckan förvarnat regeringar världen över för det stora antal hemliga dokument som skulle komma att publiceras på sajten Wikileaks. Tidningen The Guardian fick liksom Der Spiegel, New York Times, Le Monde och El Pais tillgång till materialet i förväg, och vid 19 på söndagskvällen publicerades den första artikeln på tidningens sajt.

Ska innehålla kritik mot världens ledare

Enligt The Guardian framgår det av Wikileaksdokumenten att USA uppmanat sina diplomater att spionera på människor i värdlanden. De ska ha instruerats att inhämta information som kreditkortsnummer och i vissa fall DNA. Amerikanska tjänstemän ska också uppmanats att spionera på FN:s ledare.
Vidare innehåller dokumenten kritik mot flera av världens ledare. Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskrivs som en person som " undviker risker och sällan är kreativ".
Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad jämförs med Adolf Hitler och Hamid Karzai anses vara " driven av paranoia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag