Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA-senator vill se Putin dödas – av rysk soldat

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressen TV.
Senator Lindsey Graham (R).
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska senatorn Lindsey Graham vill se Vladimir Putin dödad – av sina egna soldater.
– Du skulle göra ditt land – och resten av världen – en stor tjänst, skriver han och riktar sig till ryska militärer. 

Uttalandet har fått den ryska ambassadören i USA att rasa.

– Det är otroligt att en senator i ett land som anser sig vara en ledstjärna för resten av världen kan uppmana till terrorism, skriver Anatoly Antonov på Facebook.

Det var i tv-programmet ”Hannity” på den amerikanska tv-kanalen Fox News som Graham först kom med uppmaningen, rapporterar Wall Street Journal. Senare upprepade han den på Twitter.

”Finns det en Brutus i Russland? Finns det en mer framgångsrik Colonel Stauffenberg i den ryska militären?”, skriver han med referenser till mannen som förrådde Julius Caesar och hjärnan bakom det misslyckade mordförsöket på Adolf Hitler 1944 och fortsätter: ”Det enda sättet att få slut på det här är att ta bort honom. Du skulle göra ditt land – och resten av världen – en stor tjänst.”

https://twitter.com/lindseygrahamsc/status/1499574209567199235?s=21

Inflytelserik senator

I en följande tweet utvecklade han: ”De enda som kan lösa det här är det ryska folket. Enkelt att säga, svårt att genomföra. Om du inte vill leva i mörker resten av ditt liv, vara isolerad från resten av världen i djup fattigdom, och leva i mörker måste du steppa upp”.

Uppmaningen har fått den ryska ambassadören i USA Anatoly Antonov att gå till motattack. 

– Det är ett oacceptabelt och upprörande uttalande av en amerikansk politiker. Russofobin och avskyn i USA gentemot Ryssland är skyhög, skriver Anatoly Antonov i ett inlägg på ryska ambassaden i USA:s facebooksida och fortsätter:

– Det är otroligt att en senator i ett land som hyllar sina moraliska värderingar och anser sig vara en ledstjärna för resten av världen kan uppmana till terrorism som ett sätt att uppnå Washingtons mål på den internationella arenan.

https://www.facebook.com/RusEmbUSA/posts/322371269928192

Inflytelserik röst

Lindsay Graham var i mer än tre decennier verksam som militärjurist i det amerikanska flygvapnet. Han anses vara en stark inflytelserik röst inom det republikanska partiet vad gäller försvars- och utrikesfrågor. 

Zelenskyj om kärnkraftverket: ”Explosion slutet på allt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.