Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA: Ryssland vill inleda ny operation

Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska stridsvagnar deltar i övningar runt Rostov, nära ukrainska gränsen,
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

USA ska ha information om att Ryssland planerar att genomföra en operation för att ”rättfärdiga en invasion av Ukraina”, skriver CNN.

Operationen ska ske under falsk flagg enligt tv-kanalens uppgifter.

Enligt källan har USA fått bevis som tyder på att den ryska operationen ska ske under falsk flagg i östra Ukraina – men det är oklart när.

Det ska handla om ett agerande som ska ”rättfärdiga en invasion av Ukraina” för rysk del. De som ska delta i operationen beskrivs vara tränade i krig i urban miljö. De ska även vara tränade i att använda explosiva medel för att genomföra attacker mot Rysslands egna proxystyrkor, rapporterar CNN.

Källan berättar för tv-kanalen att USA såg liknande scenarior i planer från Ryssland 2014. Den säger också att administrationen kommer att kunna ge ”ytterligare detaljer” om operationen inom det närmaste dygnet.

Tidigare under fredagen kom liknande uppgifter från Ukrainas försvarsdepartement. Det menade att Ryssland förbereder en attack i syfte att skylla den på Ukraina.

Ukraina utsatt för cyberattack

Spänningen mellan Ryssland och övriga EU har trappats upp alltmer sedan landet skickat 100 000 soldater till gränsen mot Ukraina.

På fredagen har Ukraina också utsatts för en omfattande cyberattack, vilket drabbat flera myndigheter och departement. På flera hemsidor står följande meddelande, på ryska, polska och ukrainska:

”Ukrainare! All information om er har blivit offentliggjord, var rädda och förvänta er det värsta”.

Ingen har ännu tagit på sig attacken. 

Som svar har EU kallat till krismöte. Unionen har också mobiliserat ”alla resurser” för att hjälpa Ukraina.

I ett uttalande på fredagskvällen skriver EU att man fördömer cyberattacken. 

”Europeiska unionen och dess medlemsstater är i kontakt med Ukraina och står redo att ge ytterligare direkt, teknisk, assistans till Ukraina för att åtgärda denna attack och ytterligare stödja Ukraina mot alla destabiliserande gärningar, inklusive genom att ytterligare bygga upp dess motståndskraftighet mot hybrid- och cyberhot”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger vidare att cyberattacken är ”exakt vad vi har varnat för och är rädda för”.

– Naturligtvis måste vi reda ut vem som är ansvarig för attacken. Det är också något som ökar spänningarna, säger hon till TT.

Rysslands utrikesminister: Natos styrkor och vapen måste åtgärdas omedelbart

Säkerhetsexperten om cyberattacken mot Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.