En av Irans kärnanläggningar. Foto: Mehdi Ghasemi
En av Irans kärnanläggningar. Foto: Mehdi Ghasemi

USA redo att attackera Iran om de inte lyckas

Publicerad

USA har redan en färdig plan för att attackera Iran – om man inte lyckas stoppa landets kärnvapenambitioner.

Det hävdar Washingtons sändebud i Israel.

President Obama har tidigare sagt att han inte utesluter ett militärt ingripande.

Iran har länge anklagats för att vara på väg att tillverka kärnvapen. Det tillbakavisas av Teheran som hävdar att urananrikningen är till för medicinska isotoper och bränsle till kärnkraftsreaktorer, uppger BBC.…

Flera länder har försökt övertala Iran att låta inspektörer från det internationella atomenergiorganet IAEA besöka kärnanläggningarna. Dessutom har EU, USA och FN infört sanktioner för att sätta press på regimen.

Färdiga planer

USA:s president Barack Obama har sagt att ett militärt ingripande inte är uteslutet, men så sent som i mars sa han att det fortfarande gick att lösa frågan diplomatiskt.

President Obama utesluter inte ett militärt ingripande i Iran.Foto: Carolyn Kaster
Samtidigt tar stormakten det säkra före det osäkra och beväpnar sig med en reservplan.

– Det vore att föredra att lösa det här diplomatiskt genom att sätta press, i stället för att använda militärt våld. Men det betyder inte att det inte finns utförliga alternativ. Inte bara tillgängliga, utan färdiga. Den nödvändiga planeringen har gjorts för att försäkra att de finns redo, sa USA:s sändebud Dan Shapiro till advokatsamfundet "Israel bar association" på tisdagen enligt AP.

Förebyggande syfte

Israel har sagt att man kan komma att angripa Iran i förebyggande syfte, om landet inte upphör med urananrikningen.

Den 23 maj återupptas de diplomatiska samtalen om Irans nukleära ambitioner i Bagdad. Då träffar Iran representanter för USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag