Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA redo att attackera Iran om de inte lyckas

En av Irans kärnanläggningar. Foto: Mehdi Ghasemi

USA har redan en färdig plan för att attackera Iran – om man inte lyckas stoppa landets kärnvapenambitioner.

Det hävdar Washingtons sändebud i Israel.

President Obama har tidigare sagt att han inte utesluter ett militärt ingripande.

Iran har länge anklagats för att vara på väg att tillverka kärnvapen. Det tillbakavisas av Teheran som hävdar att urananrikningen är till för medicinska isotoper och bränsle till kärnkraftsreaktorer, uppger BBC.…

Flera länder har försökt övertala Iran att låta inspektörer från det internationella atomenergiorganet IAEA besöka kärnanläggningarna. Dessutom har EU, USA och FN infört sanktioner för att sätta press på regimen.

Färdiga planer

USA:s president Barack Obama har sagt att ett militärt ingripande inte är uteslutet, men så sent som i mars sa han att det fortfarande gick att lösa frågan diplomatiskt.

President Obama utesluter inte ett militärt ingripande i Iran. Foto: Foto: Carolyn Kaster Samtidigt tar stormakten det säkra före det osäkra och beväpnar sig med en reservplan.

– Det vore att föredra att lösa det här diplomatiskt genom att sätta press, i stället för att använda militärt våld. Men det betyder inte att det inte finns utförliga alternativ. Inte bara tillgängliga, utan färdiga. Den nödvändiga planeringen har gjorts för att försäkra att de finns redo, sa USA:s sändebud Dan Shapiro till advokatsamfundet "Israel bar association" på tisdagen enligt AP.

Förebyggande syfte

Israel har sagt att man kan komma att angripa Iran i förebyggande syfte, om landet inte upphör med urananrikningen.

Den 23 maj återupptas de diplomatiska samtalen om Irans nukleära ambitioner i Bagdad. Då träffar Iran representanter för USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!