Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA planerar sanktioner mot Belarus efter valfusk

Protesterna fortsatte i Belarus huvudstad Minsk under tisdagen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu planerar USA sanktioner mot Belarus för valfusk under presidentvalet – och det efterföljande våldet mot demonstranter, skriver Reuters.

En amerikansk senator uppger för nyhetsbyrån att de känner till sju belarusier som ska ha varit inblandade i fuskandet med röster.

Nya regimkritiska protester i Belarus mot polisvåldet och den sittande diktatorn Alexander Lukasjenko blossade upp under tisdagen, rapporterar Reuters.

Bilder från huvudstaden Minsk visar hur poliser griper flera demonstranter.

Enligt belarusiska medier ska ett dussintal studenter ha gripits. Det finns även rapporter om att flera universitetslärare ska ha gripits och polisen ska ha utövat våld mot flera studenter, skriver AP.

För Reuters berättar en amerikansk senator, som vill vara anonym, att USA nu överlägger om att införa sanktioner mot Belarus. Detta för det påstådda valfusket och det våld som sedan drabbade demonstranter.

Senatorn förklarar vidare att det också kan komma att gälla Ryssland om landet skulle ingripa med våld i Belarus.

Valkommissionen: ”Inget valfusk”

På tisdagen sade sig Lukasjenko vara redo att flytta belarusiska fraktfartyg från baltiska hamnar. Utspelet sker dagen efter att Estland, Lettland och Litauen infört sanktioner i form av reserestriktioner gentemot ett 30-tal representanter för Belarus, däribland presidenten. 

Enligt officiella siffror fick presidenen Aleksandr Lukasjenko 80 procent av rösterna medan oppositionsledare, Svetlana Tichanovskaja fick tio procent. 

Nu är valet från 9 augusti historia, men de storpolitiska konsekvenserna rullar vidare eftersom massdemonstrationer fortsätter att skaka landet.

Valkommissionen i Belarus har dock avfärdat uppgifterna om omfattande valfusk i en kommentar till AP.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.