Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA planerar att skicka hem soldater från Afghanistan

7 000, ungefär hälften av USA:s soldater i Afghanistan, kommer att skickas hem, enligt Bloomberg. Foto: VLADIMIR VORONIN / AP
Enligt uppgifter till CNN har Donald Trump ännu inte tagit ett definitivt beslut i frågan. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

USA planerar att återkalla trupper från Afghanistan, uppger källor för Wall Street Journal och flera andra medier.

Beskedet kommer bara dagar efter att Trump meddelat att USA drar tillbaka trupper från Syrien – och timmar efter beskedet att James Mattis avgår som försvarsminister. 

CNN uppger, med hänvisning till källor inom Trumps administration, att presidenten inte har tagit ett definitivt beslut ännu, men att de är övertygade om att han kommer att ta det beslutet inom kort.

Enligt Bloomberg handlar det om 7 000 soldater som kommer att skickas hem, vilket är ungefär hälften av de soldater som USA har på plats i Afghanistan i dag. De flesta av de amerikanska soldaterna i Afghanistan är en del av en större Nato-ledd styrka vars uppgift är att träna, ge råd till och hjälpa afghanska trupper. 

Att USA skulle dra tillbaka delar av sin styrka ses därför som problematiskt, skriver CNN.

James Mattis avgår som försvarsminister

Beskedet kommer bara timmar efter att Donald Trump meddelat att James Mattis lämnar som försvarsminister i februari. James Mattis och Trump har enligt uppgifter till CNN haft en del meningsskiljaktigheter, bland annat kring beslut om att skicka hem trupper från Afghanistan och Syrien. 

På onsdagen meddelade Donald Trump att USA kommer att dra tillbaka sina trupper ur Syrien, något som Mattis och andra rådgivare kallat ett strategiskt misstag.

”Vi har besegrat IS i Syrien, den enda anledningen till att vi har varit där under Trumpadministrationen”, skrev han på onsdagen på Twitter.

Trump har varit kritisk till USA:s närvaro i Afghanistan

Donald Trump har länge varit kritisk till USA:s närvaro i Afghanistan. Han har tidigare bland annat sagt att hans första instinkt när han svors in som president var att dra tillbaka trupperna och att han ”brukar följa sin instinkt”. Ett av hans vallöften var att dra tillbaka trupperna.

”När ska vi sluta slösa våra pengar på att bygga upp Afghanistan? Vi måste bygga upp vårt land först”, skrev han på Twitter redan 2011, fem år innan han valdes till president.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/122396588336349184