Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA-övervakning olaglig enligt domare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Att den amerikanska regeringen har låtit samla in enorma mängder data  från mobilsamtal är troligen olagligt, sade en domare på måndagen.

Övervakningen avslöjades i somras av den avhoppade Edward Snowden, som tidigare jobbade för säkerhetstjänsten NSA. Programmet strider sannolikt mot amerikaners rätt att slippa orimligt snokande i sitt privatliv, resonerar distriktsdomaren Richard Leon.

Vita huset upprepade på måndagen sitt krav på att Snowden ska återvända till USA för att ställas inför rätta. Detta sedan Rick Ledgett, ledare för NSA-gruppen som granskar skadeverkningarna av Snowdens avslöjanden, i CBS-programmet "60 minutes" föreslagit en uppgörelse som innebär att Snowden kan benådas om han upphör med sina avslöjanden.

– Vår inställning har inte ändrats alls i den frågan, sade Vita husets talesman Jay Carney.

Snowden har fått tillfällig asyl i Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.