Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA övar på Bornholm – testar vapensystem

Under tisdagen genomförde USA och Danmark en militärövning på Bornholm.
Det stora amerikanska fraktflygplanet C-17 kom lastat med vapensystemet HIRAIN, som snabbt ska kunna sättas in på fjärran platser och försvinna igen innan fienden hinner bekämpa det.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Alla som övervakade övningen uppmanades att bära öronproppar. ”Det kommer att låta rejält”, varnade en representant från det danska försvaret.
Foto: Jens Christian
Ett stort uppbåd av journalister från Danmark, Sverige och Norge var på plats för att följa övningen som ägde rum på en regnig Bornholms flygplats.
Foto: Jens Christian
Ett amerikanskt C-17-plan landade på Bornholm under övningen.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Den här övningen är en signal till Putin om att han inte kommer vinna. Vårt samarbete i Östersjön spelar en stor roll”, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
En sån här övning har aldrig genomförts i Danmark tidigare.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Danmark och USA har varit allierade under en lång tid.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
1 / 8

BORNHOLM. Efter Rysslands invasionskrig mot Ukraina har Bornholm hamnat i fokus. 

Den lilla danska ön har en viktig position i södra Östersjön. 

Under tisdagen genomförde USA och Danmark en gemensam övning på Bornholm. 

– Den här övningen är en signal till Putin om att han inte kommer vinna. Vårt samarbete i Östersjön spelar en stor roll, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.

Övningen på Bornholm är en del av den USA-ledda Defender-Europe 22 som genomförs i nio europeiska länder. 

– En sån här övning har aldrig genomförts i Danmark tidigare, uppger en representant från det danska försvaret på plats.

Under dagen tränade USA och Danmark på att samarbeta kring vapensystemet HIMARS. Det flögs vid lunchtid in till Bornholms flygplats av ett amerikanskt C-17-transportplan, lossades från flyget och sedan simulerades en avfyring.

HIMARS, ska snabbt kunna sättas in på fjärran platser och försvinna igen innan fienden hinner bekämpa det.

Den militära närvaron på Rønne flygplats var stor. I en hangar hade en stor dansk och en nästan lika stor amerikansk flagga hängts upp. Utanför öste regnet ner och militärövningen blev inte bara ett test av att samarbeta kring vapensystemet, utan också en test av hur det fungerar i kraftig nederbörd. 

”Det är samarbetet med de danska stöttande styrkorna som kommer vara i fokus före och under övningen”, skriver det danska försvaret på sin hemsida. 

Viktigt med nordiskt samarbete

På plats för att övervaka övningen fanns danska och norska försvarsministrarna Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram. 

– Det här skickar en signal om att vi står tillsammans i det oroliga läget vi befinner oss i, säger Morten Bødskov.

Svenska försvarsministern Peter Hultqvist hade fått lämna återbud. Sveriges representant på plats var i stället Jan-Olof Lind, statssekreterare i försvarsdepartementet.

Både han och försvarsministrarna på plats var noga med att påpeka hur viktigt det är med ett militärt samarbete mellan de nordiska länderna. 

– Den här övningen är något som syns tydligt utåt i det säkerhetspolitiska läget vi befinner oss i, säger han.

Morten Bødskov fyllde i: 

– Vi ser ett behov för ett ännu tätare samarbete mellan de nordiska länderna.

Det amerikanska vapensystemet testades på Bornholm.
Foto: Jakob Kjelldén
I en hangar hade en dansk och en amerikansk flagga hängts upp.
Foto: Jakob Kjelldén

Fregatt på plats utanför ön

Två av det danska flygvapnets F16-plan eskorterade det stora amerikanska transportflyget ända tills det landade. Utanför Bornholm låg fregatten Niels Juul, redo för att träna på försvar av luftrummet över ön. 

Enligt det danska försvaret har övningen planerats under mer än ett år och den är inte ett resultat av ett ökat militärt hot mot Bornholm eller resten av Danmark. Även om den lilla danska ön har en viktig position i södra Östersjön. Tillsammans med Gotland och Åland har Bornholm kallats ”nyckeln till Östersjön”.

”Den nuvarande situationen har dock bekräftat att det är nödvändigt med en stark och sammanhängande allians, och därför är viktigt att Danmark och USA övar tillsammans”, skriver man. 

Från amerikanskt håll var man nöjda med att få komma till Bornholm och visa upp sitt vapensystem. 

– Danmark har varit en viktig samarbetspartner och allierad under lång tid. Vi är väldigt tacksamma att vi kan få komma till Bornholm och genomföra övningen. Den här övningen är viktig för oss, säger generalmajor Stephen J. Maranian.

Här övar Sverige och Finland tillsammans: ”Otäckt likt kriget i Ukraina”

Sveriges budkap till fienden: ”Vi kan det här”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.