Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA offentliggör nya sanktionerna mot Iran

Frida Stranne: ”Naivt att tro att det är slutet på konflikten”.
Donald Trump.Foto: TONY DEJAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani.Foto: IRAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. President Donald Trump försvarade under natten mot fredag återigen attacken som dödade Irans toppgeneral Qassem Soleimani. 

Samtidigt gav han detaljer om de påstådda attackerna som Soleimani skulle ha planerat mot amerikanska ambassader. 

Timmar senare kom uppgifter om att USA försökt döda en annan iransk militärledare samma kväll som attacken mot Soleimani utfärdades. 

Donald Trump mötte under natten mot fredag sina väljare vid ett kampanjmöte i Toledo i Ohio. Han fortsatte då att försvara attacken mot den internationella flygplatsen i Bagdad 2 januari då Irans toppgeneral Qassem Soleimani dödades. 

Under valmötet anklagade presidenten Soleimani för att ha organiserat våldsamma protester mot den amerikanska ambassaden tidigare i januari och förhindrat en liknande situation som vid stormningen av det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen 2011. 

– Förra veckan tog USA återigen till djärv och beslutsam handling för att rädda amerikanska liv och leverera amerikansk rättvisa, sa han till sina supportrar. 

”Planerade nya attacker”

Trumpadministrationen har hävdat att Soleimani var i färd med att utföra attacker mot amerikanska mål i Mellanöstern men har kritiserats för att inte kunna lägga fram mer detaljerade bevis för vad som låg bakom beslutet. 

Trump sa under kampanjmötet återigen att generalen planerade attacker mot USA:s ambassad. 

– Soleimani planerade aktivt nya attacker och han tittade närmare på våra ambassader och inte bara ambassaden i Bagdad. Men vi stoppade honom och vi stoppade honom snabbt, sa Trump. 

I en intervju med Fox News under fredagen delade Donald Trump för första gången med sig av detaljer kring de påstådda attackerna som Soleimani ska ha planerat. Enligt Trump rörde det sig om ett nära förestående hot mot fyra amerikanska ambassader, varav en av dem ska ha varit ambassaden i Bagdad. 

– Jag kan avslöja att jag tror att det skulle ha varit fyra ambassader, säger han. 

Samtidigt kom uppgifter att USA riktat in sig på ytterligare en iransk militärledare samma kväll som Soleimani mördades. Amerikansk militär ska enligt CNN:s källor ha försökt döda en högt uppsatt inom iranska militären i Jemen. 

CNN skriver att målet ska ha varit Abdul Reza Shahlai. Enligt kanalen är han en nyckelfigur inom Quds, den elitstyrka hos iranska revolutionsgardet som Soleimani var ledare för.

”Många människor hade väldig tur”

Under natten mot onsdag svarade Iran med att skicka i väg 22 raketer mot två amerikanska baser i Irak, varav 16 träffade sina mål.

Efter att det stod klart att det inte lett till några skadade eller amerikanska dödsoffer beslutade Donald Trump att inte attackera Iran igen – utan i stället införa hårdare ekonomiska restriktioner. 

– Så vi gjorde ingenting. Vi var redo. Vi var redo. Inte för att jag ville, men vi var redo. Ni har ingen aning. Många människor hade väldig tur, säger Trump under kampanjmötet. 

Under torsdag kväll röstade det demokratiskt styrda Representanthuset igenom en resolution som begränsar presidentens befogenheter att använda militära åtgärder mot Iran. Den ska nu vidare till Senaten, där Republikanerna har majoritet. 

Nya sanktioner meddelade

Efter Irans raketattacker meddelade Vita huset att man inför fler sanktioner mot Iran. Enligt finansministern Steve Mnuchin ska sanktionerna stoppa ”den iranska regimens globala terroraktiviteter”, 

Sanktionerna berör bland annat stål och järnindustrin men även åtta specifika personer som Trumpadministrationen menar har varit involverade i attackerna mot militärbaserna. 

Konflikten mellan USA och Iran: Detta har hänt

CNN sammanfattar senaste veckan mellan USA och Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.