Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA och Sydkorea tränar tillsammans

Foto: Jeon Heon-Kyun / Epa / Tt

Förra gången USA och Sydkoreas militär övade tillsammans hotade närmaste grannen Nordkorea med kärnvapenkrig.

Nu ska de två supermakterna återigen träna med runt 10 000 soldater vardera - och Nordkorea är inte sena med att reagera.

– Det är en signal till Nordkorea att man fortfarande står bakom och beskyddar Sydkorea, men också en signal till Kina att man har en närvaro i regionen och står upp för sina allierade, säger Erik Brattberg på Utrikespolitiska institutet.

Enligt BBC har Sydkorea och USA aviserat att deras årliga militärövningar ska äga rum mellan den 24 februari och den 18 april.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är uppenbarligen vredgad över de nya planerna.

Till USA:s stora besvikelse har han nu dragit tillbaka en inbjudan kring diskussioner om den amerikanska medborgaren Kenneth Bae som sitter fängslad i landet, enligt BBC.

Skälet uppges vara militärövningen "Foal Eagle" som innefattar övningar med såväl luftvapen som flottan och marktrupper, samt specialistuppdrag.

– Scenarierna är realistiska och möjliggör för oss att öva våra huvudsakliga uppgifter och svara upp mot alla krissituationer som kan uppstå, säger general Curtis Scaparotti i ett uttalande enligt BBC.

Hotet: Dra in återträff

Vid den här tiden förra året aviserades en liknande övning - vilket ledde till utdragna krigshot från Nordkorea, som bland annat förberedde sig för att slå till med kärnvapenrobotar och helt klippa de militära kontaktvägarna med Sydkorea.

Förra veckan hotade Nordkoreas militärledning att ställa in en inplanerad återträff för familjer som splittrades under Koreakriget på 50-talet.

Nordkoreas reaktioner har mötts av kritik från syd.

– Nordkorea är väl medvetet om de gemensamma militärövningarna, som är årligen återkommande och försvarsinriktade av naturen. Det är inte lämpligt att koppla samman återträffar och övningarna, sa sydkoreanska försvarsministeriets talesperson Kim Min-seok på måndagen.

"Vill skicka signaler"

Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutet med inriktning på bland annat amerikansk inrikes- och utrikespolitik, menar att de årliga övningarna är en viktig del av USA:s utrikespolitik.

– Det är väldigt viktigt för USA för sin roll i Asien att signalera mot de allierade att man är att lita på. Det har framför allt kommit från allierade i Asien orostecken på att USA:s åtagande inte är tillräckligt, säger han.

Men samtidigt som Obama-administrationen flaggat för att man vill stärka sin roll i Asien är också övningen en viktig signal till de fientligt inställda länderna.

– Det är en signal till Nordkorea att man fortfarande står bakom och beskyddar Sydkorea, men också en signal till Kina att man har en närvaro i regionen och står upp för sina allierade.

USA mer observant

Om spänningarna på nytt riskerar att blossa upp mellan Nordkorea och USA är svårt att svara på, menar Erik Brattberg.

Men ända sedan kärnvapenhoten blossade upp förra året har USA blivit mer observant på Kim Jong-Uns styre.

– Jag tror det finns en växande oro mot den Nordkoreanska regimen och åt vilket håll den nya ledaren kommer att gå. Å ena sidan finns en osäkerhet åt vilket håll han ska gå - men sedan finns det tecken på att han valt en mer konfrontativ inställning. Där finns det orosvågor, och ett behov av att å ena sidan skicka sina alliera

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!